„Про- и антиваксърите са в окопна война, хората са настроени срещу всичко“

0

„В момента да се прави кампания вече не е много лесна задача, защото хората са толкова настроени срещу всичко, което се каже, че почти няма нормални комуникационни инструменти. Кампанията трябваше да се води миналото лято, даже не това лято. Тогава да се предвидят опасенията на хората, да се помисли как да им се разкаже, че няма от какво да се страхуват, да се успокоят хората. Сега вече виждаме окопна война. Двата лагера: про- и антиваксините са толкова яростно окопали се в своите позиции, че вече почти няма нормални, публични комуникационни средства, които да ги разубедят.“ 

Това заяви пред БНР комуникационният експерт Любомир Аламанов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

„Представете си 1990-а година да убедите публично членовете на БКП, че те предишните години са бъркали и са вярвали в една измислица“, допълни той.

Според специалиста трябва да се търсят комуникационни съюзници и слизане в различните общности – например тази на личните лекари.

„Все още остава загадка защо огромна част от личните лекари са против ваксините. Ако личните лекари не бъдат те убедени това колко е полезно, ние, останалите, каквото и да правим, те ще си говорят – не, вие не се ваксинирайте.“

Учителите, които дълго време бяха резигнирани по темата, започнаха да се променят, наблюдава се трайна промяна, посочи Аламанов. Според него духовните водачи също трябва да се обърнат към вярващите.

Запитан ще работи ли у нас гръцкият вариант с глобите за неваксинирани, Любомир Аламанов изтъкна, че подобен вариант трябва да бъде изкомуникиран достатъчно рано. По думите му въвеждането на зеления сертификат все пак е довело до опашки за ваксиниране.

„Някакъв елемент на принуда трябва да има. Това е като въвеждане на червени светофари по пътищата.

„Българите са интелигентни, българите са умни, трябва да им се говори внимателно, с уважение“, обобщи специалистът по темата с ваксините срещу коронавируса.

Аламанов анализира и създалото се напрежение около връщането на учениците в училище, липсата на тестове, опашките пред лабораториите и разнобоя между двете министерства – МОН и МЗ.

„Постоянната промяна, постоянното сменяне на посланията, сменянето на посоката на посланията води хората до все по-голямо объркване и все по-голяма изнервеност. Те не могат да направя елементарен план какво ще правят след два дена“, изтъкна той.

Когато се предприемат някакви мерки, се прави елементарен анализ на рисковете и елементарна алгоритмична сметка тази процедура, която се предлага, до какво ще доведе, подчерта пиар експертът.

„Не знам къде се счупи комуникацията между двете министерства, но е факт, че някъде между двете институции нещо заскрибуца“, каза Любомир Аламанов в предаването „Преди всички“. По думите му двете администрации се лутат между две крайности.

Има огромен натиск учениците да бъдат върнати в училище и който министър стои срещу тази тенденция, явно може да си навлече гнева на родителите, допълни той.

Прегледана: 166440

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече