Правосъдният министър: Цацаров и Гешев може да бъдат сменени бързо

0

Необходимите законодателни промени, които да помогнат за махането на главния прокурор Иван Гешев и на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров, може да бъдат направени бързо. Това каза пред „Сега“ служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

По закон председателят на КПКОНПИ може да бъде освободен от парламента при определени условия, като например неизпълнение на задълженията. За главния прокурор решението е на Висшия съдебен съвет. Демерджиев смята, че в този си състав Висшият съдебен съвет е неспособен да вземе решение за отстраняването на Гешев и че той по принцип не се стреми да решава проблемите, а ги заобикаля. Според министъра ВСС не би махнал Гешев „независимо от доказателствата, мотивите и основанията“. Много бързо обаче могат да бъдат приети законодателни промени, които са променят състава на съвета, като бъдат съобразени и европейските изисквания за това – в него да доминират съдиите, избрани от съдии, а парламентът да не избира прокурори, които биха били зависими от главния прокурор, а да праща в съвета други професионалисти.

По думите на министъра, това може да се случи още преди края на тази година. „Има шанс, има и необходимост“, казва Демерджиев.

Той коментира и последния си разговор с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е настояла да бъде отнет монополът на прокуратурата да праща дела към европейската прокуратура.

Неотдавна МВР и Агенция „Митници“ също получиха правото да сезират директно европейската прокуратура за образувани разследвания. „Очевидно осъществяваната до момента комуникация през Върховната касационна прокуратура не задоволява очакванията и изискванията на европейската прокуратура“, обяснява министърът.

И допълва, че вижда „възможност чрез работата си европейската прокуратура да запълни вакуума, който остава бездействието на българската прокуратура“.

Демерджиев казва и че сигналите срещу главния прокурор, които се получават в министерството набъбват все повече. Като тези, които се увеличават най-бързо „са свързани с лични действия и обвързаности на г-н Гешев с определени и политически сили и други структури“. Има „много конкретни оплаквания за факти и обстоятелства, които, ако се установят, биха довели до извод, че е извършено дори престъпление“, обяснява той.

Министърът посочи още, че процесът по събиране на сигнали скоро ще спре, вероятно това ще стане преди Конституционният съд да се произнесе по въпроса може ли министърът на правосъдието да иска отстраняването на главния прокурор. „Ако той продължи (процесът по събиране на сигнали, бел. ред.), вероятно ще съберем огромна по обем вероятно стряскаща информация, но в един момент вече нейната полезност ще спадне. Ако се изпусне моментът да се проведе същинска реформа в прокуратурата, после тази информация ще има само статистическа стойност“, обяснява Демерджиев.

По информация на EURACTIV Конституционният съд ще се произнесе в началото на 2022 г.

Прегледана: 167170

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече