Как действа ГЕРБ: С публични 50 хил. лв. съсипва репутацията на противник

0

Автор: Десислава Николова, Капитал

Поредни безобразия на човек от ГЕРБ излязоха наяве днес. Като директор на задлъжнялата държавна университетска болница „Александровска“ проф. Костадин Ангелов (сега депутат от ГЕРБ) е плащал за позитивно медийно отразяване на сайта skener.news, стана ясно от пост във фейсбук на доц. д-р Александър Оскар, завеждащ клиниката по очни болести.

По думите му сайтът е получил над 50 хил. лв. за това от създаването му през 2017 г. до момента. Оскар популяризира този факт, след като стана обект на атака от същия сайт, подета и от други медии, близки до ГЕРБ, с очернящи обвинения, че е източил здравната каса. Двамата са в публичен конфликт, след като през април 2021 г. доц. Оскар подаде сигнал до Костадин Ангелов (тогава министър) за нарушения в управлението на болницата по негово време и след това при назначения от него наследник проф. Богов. След като сигналите станаха публични, бяха използвани и за повод ръководството на „Александровска“ да бъде сменено по време на служебното правителство. Сега финансираният от стария мениджмънт сайт атакува доц. Оскар с неверни твърдения. Това обаче беше само началото.

Тези статии доведоха първо до лична, а след това до антисемитска атака срещу него в социалните мрежи. В подкрепа на еврейската общност в България послания отправиха Американският еврейски комитет и Световният еврейски конгрес. Около случая Оскар се срещна и с посланика на САЩ Херо Мустафа, която изрази своята солидарност с българската еврейска общност на фона на нарастващия антисемитизъм както тук, в България, така и извън нея. „Езикът на омразата е неприемлив и нетолерантността няма място в никое модерно, демократично общество“, беше съобщено от посолството.

Оскар и други лекари от болницата от началото на годината опитват да разкрият защо „Александровска“ се е озовала сред най-задлъжнелите болници в България, с отрицателен капитал и 35 млн. лв. просрочия по времето на управлението на проф. Ангелов и неговите наследници.

За какво са договорите

Договорите са сключени с „Медикал медия“, собственост на Жулиета Недялкова. Преди да основе сайта си през 2016 г., тя е била здравен репортер в сайта epicenter и вестник „Преса“.https://70f53c868772ecf5e46bcd95364cb209.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlРЕКЛАМА

В договорите с „Александровска“ е отбелязано, че изпълнителят приема да публикува срещу заплащане и след предварително обсъждане на темите текстовете на 25 интервюта, статии или друг вид материал на болницата, като освен това поставя банер на болницата на сайта си за кампании и инициативи на болницата.

Болницата дължи авансово 40% от сумата по договора, която през 2019 г. е била 10 хил. лв., а през 2021 – 14 400 лв. Останалите 30% се плащат, след като са публикувани половината статии и интервюта, а последните 30% – при изтичането на договора. Договорите носят подписите на проф. Костадин Ангелов, заместник-директора по негово време Мария Куманова и последния директор по времето на ГЕРБ – проф. Борис Богов.

Контрактът е прекратен от новото ръководство на болницата, като в отчетите фигурират публикуваните от сайта статии, сред които и позорящите новите директор и борд.

Според годишните отчети на дружеството на Недялкова в Търговския регистър приходите от болницата представляват съществена част от приходите на компанията й. Според последния отчет за 2019 г. дружеството има 47 хил. лв. приходи и 26 хил. лв. печалба, а през 2018 г. приходите му са 28 хил. лв. Самата тя не пожела да коментира случая.

Прегледана: 171285

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече