Пътни експерти за трагедията на „Струма“: Случи се второ „Своге“

0

Случи се второ „Своге“. Така пътни експерти и експерти по пътна безопасност определиха причината за трагедията на магистрала „Струма“, при която 46 пътници загинаха тази нощ след катастрофа на автобус.

Инцидентът е станал на 31-и км на АМ “Струма“, в района на село Боснек. „На това трасе често стават пътно транспортни произшествия. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

Припомняме, че на 25 август 2018 г. край Своге се случи жестока катастрофа, при която загинаха 20 души. Съмненията бяха за некачествено ремонтиран път, но три години по-късно още няма произнесени присъди.

„Няколко правителство поред отказват да се занимават с проблемите, свързани с маркировката по нашите пътища. Маркировката в България не отговаря на нормативните изисквания за светлоотразителност.“ Това заяви пред БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод тежката катастрофа на АМ „Струма“.„Шофьорите се напрягат и уморяват по-бързо, а когато се уморяват по-бързо, те допускат и по-често грешки“, допълни Милчев.

„В този участък около село Боснек има множество тежки инциденти със смъртни случаи, включително миналата година верижна катастрофа с участие на автобус. В продължение на няколко месеца ние алармираме българското правителство, че предстои „второ Своге“, тъй като дефицитите на пътната безопасност в цялата транспортна система са страшно много и въпрос на време е, но никой не знае къде, да се случи подобен инцидент, какъвто се случи със Своге“, отбеляза Богдан Милчев.

Според него погрешно е да се разследва само за човешка грешка или техническа неизправност, тъй като така се отменя версията за състоянието на пътя.

За този участък от „Струма“ е имало и множество сигнали за нелегален изход на кариера, който е замърсявал пътя.

„Ще бъде назначена проверка на пътния участък, където се е случила тежката катастрофа с македонски автобус. Още тази сутрин ще бъде сформирана работна група и на мястото ще бъдат изпратени представители на МРР и АПИ“, съобщи регионалният министър Виолета Комитова пред bTV.

Тя гарантира, че резултатите от проверката веднага ще бъдат обявени пред обществеността. „На този етап не мога да кажа дали е имало сигнали за неизправности в този участък. Има огромен обем преписки в АПИ и МРРБ, ще бъдат проверени“, коментира Комитова. Регионалният министър коментира и информацията, че в този участък има нелегален изход към магистралата от каменна кариера: „Нямаме информация за нелегалните изходи“.

Прегледана: 169450

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече