„Този път съставянето на кабинет изглежда още по-трудно“

0

Този път съставянето на кабинет изглежда още по-трудно. Има нещо, което е оптимистично, че самият народ едва ли ще прости, ако няма правителство. Това каза пред БНР социологът от „Галъп“ Първан Симеонов.

„Ако данните се запазят, БСП седи в удобната кръстопътна позиция, ще имаме една част ДПС и ГЕРБ, от другата страна са ПП, ИТН и ДБ. БСП може да бъде определена и като партия на статуквото, и като партия на промяната. От БСП може да зависи много. Ако вторият мандат отиде при БСП, ще бъде по-трудно, отколкото, ако отиде при „Продължаваме промяната“ (ПП). Първият мандат може би ще отиде при ГЕРБ, а те смятат, че могат да съставят правителство“, обяви Симеонов.

Според него и тотално нови хора и гласове от други партии ще отидат при ПП.

„Те преструктурират протестното пространство… По-мъдрите от протестните партии трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност… ПП са като флуид, могат да се разпускат и свиват в големи амплитуди. Важно е как ще завършат кампанията си. Ако активността е висока, това ще е в полза на ПП“, добави социологът.

Социологът сравни ситуацията днес с тази от 4 април – заради Covid вълната и новата формация, „която вдигна млада вълна“.

„Всичко е възможно, ситуацията е трудно предвидима, много хора решават накрая“, обяви още Симеонов.

По думите му президентът Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур. „Тук зависи какво ще мобилизира през последните дни. Парадоксално кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков“, завърши той.

Прегледана: 173400

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече