Проф. Сербезова със силно послание към антиваксърите

0

Публикацията е от фейсбук страницата на проф. Асена Стоименова-Сербезова:

„Скъпи приятелю-антиваксър,

Като изключим, че не е тактично и никак не е приятелско да ми пращаш материали на тема “как ваксинираните си инжектирали генетична отрова” и как “ще умрат в най-скоро време”, бих искала, тъй като вероятно си пропуснал уроците по биология (а е напълно възможно биологията да не ти е била интересна, защото не си я разбирал – това не е ирония, може да не си имал добри учители), да ти споделя следното:

• В иРНК ваксини (на Модерна и Пфайзер) има само части от информационна РНК, която кодира синтеза на спайк-протеина. Това „малко парче“ РНК не може да се репликира.

• За разлика от горното, когато се заразиш с COVID-19, ти “получаваш” целия вирус, с целия му генетичен материал, който навлиза в клетките ти и започва да се репликира. Заразяването с COVID-19 е много по-опасно, отколкото да получиш едно “парче от мъртъв протеин”. Естественият контакт с коронавируса може директно да увреди твоите клетки и да причини възпаление поради реакция на твоята имунна система, което може да причини увреждания на цялото тяло.

• иРНК ваксините са по-безопасни от произведените по традиционни методи ваксини, с които всички ние сме ваксинирани.

• Технологията на иРНК-ваксини не е нова. Тези методи на производство на ваксини се прилагат още от 90-те години на миналия век – за лечение на рак напр. Към момента има клинични изпитвания за такива ваксини за Zika, бяс и цитомегаловирус (CMV). Помисли за производството на иРНК ваксини като един вид печатница – технологията е да направиш машините и мастилото, както и буквите – а след това “печаташ различни книги” – т.е. ваксини срещу различни заболявания.

• Макар явно да си забравил и уроците по имунология, бих искала да ти напомня, че животът на РНК е кратък и еднопосочен – от РНК не може да се направи ДНК, от ДНК може да се направи РНК.

П.С.

Умолявам те, приятелю, не пиши под поста ми, той е само информация, а не за започване на спор. Нямам намерение да споря и доказвам правотата си. Горното са общоизвестни факти и научни истини. А иначе всеки има право да вярва, в каквото поиска…

Моля, така, както аз не ти пращам материали, че има голям процент вероятност да умреш или да се усложниш, ако не се ваксинираш, да ми отвърнеш със същото уважение и да не ми изпращащ “информация” за това каква “отрова циркулира в кръвта на ваксинираните”.

Това, че си с юридическо или медицинско образование само го прави още по-тъжно… Различното ни отношение към ваксините не би следвало да се отрази на нормалното ни общуване. Различното отношение към ваксините означава, че по различен начин четем и разчитаме научна информация, че използваме различни източници на информация и че имаме различно ниво на доверие към науката и фармацевтичната индустрия. Нищо повече…

Няма да влизам в спорове, защото вярвам в науката. А тя казва, че ако ти си предубеден в нещо, дори излагането на обективни и логични факти няма да ти промени мнението. А времето и на двама ни е ценно, нали… Нека не спорим…

Можем да използваме това време за нещо много по-приятно и полезно. Само искам да ти кажа, че сайтовете с дезинформационни материали, от които ми препращаш линкове, за да се “информирам” как ще умра и ДНК-то ми ще бъде променено след ваксинирането, са спечелили за създателите си повече от 250 милиона щатски долара само за първите 6 месеца на 2020 година. Моля те, не ми изпращай линкове към тях. Аз не искам да съм част от тази печалба…“

Проф. Сербезова, дф се дипломира от Фармацевтичния факултет на МУ София през 1996 г. и защитава дисертация в областта на социалната медицина и организация на здравеопазването и фармацията през 2007 г. Магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве от Факултета по обществено здраве, МУ София и магистър по здравна политика и фармакоикономика от Barcelona School of Management, Univeristat Pompeu Fabra, Барселона, Испания. От ноември 2008 г. до юли 2018 г. заема последователно длъжностите старши асистент, главен асистент и доцент във Фармацевтичния факултет, МУ София. През юли 2018 г. след конкурс, проф. Стоименова е назначена във Факултета по обществено здраве, МУ София.

Автор и съавтор на повече от 150 публикации в областта на лекарствената политика, управление на качеството в здравеопазването и др.

Председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз (2007-2010 г.) и заместник-председател на БФС за периода 2010-2013 г. Член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (2013-2104 г.). През периода юли 2014 август 2018 г. е Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването. Член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата от 2014 г. до 2018. Член на научния Комитет за оценка на лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата. Член на Комисията за оценка на здравните технологии (02.2016-08.2018 г.). За периода 07.2018-08.2019 г. проф. Стоименова е съветник на Министъра на здравеопазването в областта на лекарствената политика.

Водещ изследовател на изследователски проекти от ГРАНТ-2014 и ГРАНТ-2012 в Медицинския университет София, финансирани от Съвета по медицинска наука и участник в изследователски екипи при разработването и изпълнението на седем проекта от ГРАНТ-2016, ГРАНТ-2015, ГРАНТ-2014, ГРАНТ-2012 и ГРАНТ-2011.

Носител на Награда на Български фармацевтичен съюз „Магистър-фармацевт на годината“ през 2011-та и Награда на БФС за принос към развитието на фармацията в България – 2008 година.

Прегледана: 179635

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече