Д-р Аспарух Илиев: Предизборната кампания разми границата между наука и популизъм

0

Намираме се в предизборна кампания от година и това до голяма степен разми границата между наука и популизъм. Това каза в предаването ”120 минути” по БТВ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. Според него след предстоящите избори ще се наложи у нас да има селективно затваряне на бизнеси и изискване от определени професионални групи да се ваксинират.

Според него твърдението на служебния премиер Стефан Янев, че страната ни се намира в плато относно заболеваемостта от COVID-19 е по-скоро пожелателно мислене.

5000 заразени и 150 починали на ден е едно много сериозно натоварване за малка държава като нашата, коментира лекарят. По думите му Швейцария се е намирала в подобна ситуация миналата есен.


Швейцарската здравна система е изключително добре подготвена, с много интензивни легла. Успя да поеме до ръба на възможностите си, но дори и тя започва да се претоварва. Ние лекарите от лабораториите получихме съобщение, че е ако се налага, трябва да помагаме в клиниките. Но урокът беше научен – ваксинацията напредна много активно чрез разяснителна кампания, каза лекарят.


По време на разяснителната кампания не е била скривана истината от хората, не е имало и залитане в стил: „всички ще измрем“.


Обикновеният човек, който няма достъп до експертна информация, остава разкъсан между поляризация на ниво експерти и на ниво политици, коментира още д-р Аспарух Илиев.


Той даде пример с университета в Берн, където след предупреждение през август от началото на учебната година от преподавателите се изисква да са ваксинирани, за да контактуват със студенти.

Прегледана: 177135

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече