Д-р Леана Уен: Колин Пауъл беше ваксиниран, но имаше и множествена миелома (интервю)

0

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина в понеделник заради усложнения след COVID-19. Семейството му обяви, че той е бил напълно ваксиниран. 84-годишният бивш държавен секретар на САЩ е имал и придружаващи заболявания като множествен миелом и рак на кръвта. Здравните служители се притесняват, че активистите срещу ваксините ще се възползват от смъртта на Пауъл, за да продължат с твърденията, че ваксините не работят. Ако все пак въпреки ваксинацията срещу COVID-19, човек умре, какъв е смисълът от ваксините? На този въпрос отговаря медицинският анализатор на Си Ен Ен д-р Леана Уен, спешен лекар и преподавател по здравна политика и управление в училището по обществено здраве на университета “Джордж Вашингтон“.

Си Ен Ен: Как ще обясните, че ваксините си заслужават, когато сме свидетели, че ваксинирани умират от COVID-19?

Д-р Леана Уен: Трябва да потърсим отговора първо в науката и това, което показват изследванията. Ваксините срещу COVID-19 са изключително ефективни за предотвратяване на заболяването, особено за предотвратяване на тежките случаи. Най-новите данни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ показват, че ваксинацията намалява вероятността от положителен тест за COVID-19 с 6 пъти и вероятността от смърт заради вируса с 11 пъти. Това означава, че ако сте ваксинирани, съществува 6 пъти по-малка вероятност да се заразите с COVID-19, отколкото някой, който не е ваксиниран, и  11 пъти по-малка вероятност да умрете от COVID-19 в сравнение с неваксиниран човек. Ваксините срещу COVID-19 обаче не  защитават на 100%. Никаква ваксина не може да постигне това, както и почти нито едно медицинско лечение не е 100% ефективно. Това обаче не означава, че ваксината е безполезна или че не трябва да има ваксинация.

Си Ен Ен: Съществува ли вероятност някои хора да изкарат болестта тежко въпреки ваксинацията?

Уен: Да и въз основа на наученото, Колин Пауъл попада в тази категория. Знаем, че хората, които са възрастни и имат съпътстващи заболявания, изкарват вируса по-тежко. Тези, които са изложени на особен риск, са хора с имунна недостатъчност. Наличието на множествена миелома поставя генерал Пауъл в тази категория и в допълнение към напредналата му възраст увеличава нивото на риск. Имайте предвид, че това е една от причините да се препоръчват бустерните дози. Още през август федералните здравни служители препоръчаха хората с умерена или тежка имунна недостатъчност, които са ваксинирани с  Pfizer или Moderna, да получат трета доза от ваксината. Те предупредиха, че дори и с допълнителната доза, страдащите от имунна недостатъчност трябва да вземат допълнителни предпазни мерки. Това е така, защото те попадат в категорията хора, които са особено предразположени към тежки последици от заболяването.

Си Ен Ен: Споменахте, че ваксините действат най-добре, когато всички са ваксинирани?

Уен: Точно така. Мислете за ваксината срещу Covid-19 като за  дъждобран, който ви пази от дъжда. Ако обаче попаднете в гръмотевична буря и след това дойде ураган, има много по-голям шанс да се намокрите. Това не означава, че дъждобранът ви няма ефект. Ако сте на място с високо ниво на вируса, това увеличава шансовете ви да се заразите. Проблемът не е ваксината, а, че има твърде много вирус около вас. Ето защо ключът е да се ваксинират възможно най-много хора. Това намалява общия процент на инфекция и в крайна сметка защитава всички. А ако се намирате в район, в който нивото на вируса е високо, носенето на маска в претъпкани помещения на закрито добавя допълнително ниво на защита. Нека не забравяме, че се ваксинираме, за да защитим най-уязвимите сред нас, тези, които са изложени на най-висок риск от тежки последици. Проучване в 13 държави в продължение на шест месеца показа, че напълно ваксинираните лица съставляват само 4% от всички хоспитализирани с COVID-19. За неваксинираните съществува 17 пъти по-голям риск да бъдат хоспитализирани заради коронавирус, отколкото напълно ваксинираните възрастни, сочи проучването на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Тези, които са ваксинирани, но все пак биват хоспитализирани, са възрастни и имат множество съпътстващи заболявания, както обсъдихме.

Си Ен Ен: Какво още искате да кажете на тези, които не вярват, че ваксината е ефективна?

Уен: Бих ги помолил да помислят за други аспекти на медицината. Да кажем, че някой има сърдечно заболяване. Има лекарства за лечение на сърдечни заболявания, но те не са 100% ефективни – нищо не е на 100%. Това, че някой влиза в болница с обостряне на заболяването не означава, че лекарствата не трябва да се приемат. Нека използваме примера за превенцията. Да кажем, че някой, който се храни здравословно и спортува много, все пак получава високо кръвно налягане и диабет. Това не означава, че диетата и упражненията не са нещо хубаво, а просто означава, че може и да предприемете всички правилни стъпки за предотвратяване на заболяването, но понякога все пак може да се разболеете.

Една от основните загадки в общественото здраве е, че работата ни е в името на превенцията. Докато виждате крайния резултат, ако и когато превенцията се провали, не виждате всички спасени животи поради превенцията.
Проучване, подкрепено от Националните здравни институти, установи, че ваксините срещу COVID-19 са предотвратили повече от 139 000 смъртни случая през първите пет месеца, в които са били налични. До 9 май в САЩ е имало около 570 000 смъртни случая от COVID-19. Без ваксини броят им щеше да бъде  709 000. Изводът е, че ваксините действат. Те намаляват вероятността от заразяване с болестта, усложненията и смърт. Но те не са на 100% ефективни, защото нищо не е.

Си Ен Ен: Могат ли ваксините да предотвратят възраждането на вируса тази зима?

Уен: Да. Окуражаващо е, че броят на заразените с ужасния Делта вариант, който  погълна страната това лято, пада. Възможна е обаче друга вълна от инфекции, особено при само 57% напълно ваксинирани в САЩ. Съгласна съм с д-р Антъни Фаучи, който каза този уикенд, че „ще бъде в рамките на нашите възможности да предотвратим това да се случи. Степента, до която ще продължаваме да слизаме по този наклон, ще зависи от това колко хора се ваксинират“. В крайна сметка ключът към намаляване на риска от заболяване от COVID-19 и към прекратяване на пандемията е всички ние да се ваксинираме. Това защитава нас и хората около нас.

Източник: в. Сега

Прегледана: 179660

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече