Йорданка Фандъкова платила 108 000 лв. на адвокати да докажат, че въздухът в София е чист?

0

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е платила тлъсти хонорари на адвокатска кантора, която да защитава бездействието на Столичната община по отношение на мръсния въздух в столицата. Това стана ясно след последното заседание по делото, което от Спаси София, заедно с други граждански организации и активни граждани, заведоха преди години по отношение на опасното замърсяване в столицата и липсата на ясни и решителни мерки от страна на управляващите, съобщават градските активисти от Спаси София.

„Единствената ни цел бе съдът да задължи Столичната община и кмета Фандъкова най-накрая да вземат мерки срещу замърсяването на въздуха, от което всяка година умират по 900 наши съграждани. Но вместо да започне да прилага мерки, за да можем да дишаме спокойно, Фандъкова наема адвокатска кантора да доказва, че всъщност въздухът не е мръсен, а тя прави всичко, за да го изчисти”, разказва Андрей Зографски от Спаси София.

Според градските активисти „услугата“, платена с пари на данъкоплатците, излиза най-малко 108 000 лв., които ще бъдат платени на кантората, която пази Фандъкова.

„Преди две години поисках от кмета Фандъкова информация колко пари е платила, за да може нейното бездействие да бъде защитено, но тя отказа да даде информация. Оправда се, че е било служебна тайна, но недоумявам как може да бъде тайна толкова голям харч, платен с публичните пари?! За щастие, краката на лъжата са къси и сега стана ясно защо г-жа Фандъкова е искала да скрие това свое срамно действие”, категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

„За разлика от тях всичките участващи в делото от страна на гражданите го правим безплатно и доброволчески включително и всички адвокати, които ни помагат пробоно”, казват от Спаси София и отбелязват, че вече са постигнали успех в полза на гражданите, тъй като съдът задължи Столичната община да мие редовно софийските улици.

„Същевременно огромните хонорари, поискани от адвокатите на Столичната община, целят единствено да стреснат и обезкуражат гражданите да търсят правата си чрез съда по въпроси за здравето и околната среда. От своя страна, гражданските сдружения не претендираме адвокатски хонорари”, казват активистите.

Те определят действията на кмета като срамни.  

„Докато Фандъкова дели тлъсти хонорари, за първите шест месеца за 2021 г. Общината отлага мерките срещу мръсния въздух за следващата година заради липса на средства! Наглостта на управляващите все повече излиза наяве. Колкото повече те губят подкрепа, толкова по-безскрупулни са действията им. Затова предлагаме Фандъкова от личния си джоб да плати тези средства на скъпата кантора, която е наела да я защитава срещу гражданите и здравето им”, настояват от Спаси София.

Припомняме, че от Спаси София, заедно с други организации и хора преди години заведоха дело срещу Столичната община за бездействие по отношение на опасно мръсния въздух в София. Те смятат, че Общината си затваря очите за нарушителите независимо дали замърсяването идва от битово отопление, трафика или продължаващото презастрояване, и не предприема мерките, които самите управляващи си залагат в общинските планове за чист въздух.

Прегледана: 180270

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече