Бивш министър от първото правителство на Бойко Борисов се появи в Досиетата „Пандора“. Кой е Николай Младенов?

0

Николай Младенов, бивш министър в България, а по-късно високопоставен служител на ООН, е вторият български политик в досиетата „Пандора“. Кой е Младенов и защо името му изплува в разследването „Pandora Papers“?

От сайта bird.bg, които са българските участници в разследването „Pandora Papers“, съобщават, че Николай Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това е станало на 9 август 2013 година, когато Младенов вече не е политик в България, но е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак.

„Фирмата никога не е работила“

Пред разследващите журналисти Младенов обяснява, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес и затова е регистрирал фирмата. Но забравил за нея, след като получил предложението за поста в Ирак. Именно заради него се отказал от бизнес намеренията си. Младенов подчертава, че въпросната фирма никога не e извършвала дейност и няма нито сметки, нито постъпления.

Според bird.bg обаче е смущаващ фактът, че фирмата е учредена, след като Младенов поема поста в ООН. Назначението му е официално обявено на 2 август, а датата в договора за регистрация на фирмата е 9 август.

От ООН казват, че не знаят нищо за тази фирма и че тя не е била декларирана от Младенов.

Кариерата на Николай Младенов

През декември миналата година Николай Младенов изненадващо отказа да е пратеник на ООН в Либия, а през август стана ясно, че е започнал работа в институт във Вашингтон.

Бившият външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието име изплува в разследването „Пандора пейпърс“Другият е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.

Николай Младенов е роден през 1972 година. Завършва Английската гимназия в София, а след това следва международни отношения в УНСС. Защитава магистърска степен в Кралския колеж в Лондон. Младенов е министър на отбраната и министър на външните работи в първото правителство на Бойко Борисов. През август 2013 година е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак.

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 185205

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече