Параграф 22: Руската телевизия RT разпалва страхове от ваксините в Германия, а ги рекламира в Русия

0

Шизофренично: в Германия руската държавна телевизия RT разпалва страхове около ваксинациите срещу Ковид-19, а в Русия ги рекламира – типичен случай на „параграф 22“ за руската пропаганда.

Източник: Дойче Веле

Тревожни новини от руската държавна телевизия RT, която излъчва на немски език в Германия: ваксините срещу Ковид-19 давали два пъти повече странични ефекти, „отколкото през последните 20 години“. Имат се предвид всички регистрирани случаи на сигнали за странични ефекти при други ваксини. Една журналистка от RT твърди, че новите ваксини срещу Ковид-19 не са сигурни, въпреки съществуващите официални данни за обратното. Според нея доказателство за това можело да се намери не другаде, а в базата данни на германския институт „Паул Ерлих“, който отговаря тъкмо за ваксините в страната.

Тя цитира две различни числа, които действително присъстват в докладите на института. От 27 декември 2020 до 31 юли 2021 в Германия са били регистрирани над 130 000 съобщения за предполагаеми странични ефекти, а в целия период между 2000 и 2020 година тези съобщения са около 55 000. Излиза, че по време на пандемията само за 7 месеца броят на предполагаемите случаи на странични ефекти е двойно по-голям, отколкото за предишния 20-годишен период.

Числа без всякакъв контекст

На първо място трябва да уточним нещо важно: самият институт „Паул Ерлих“ изрично подчертава, че става дума за съмнения, а не за доказани случаи. Тоест, че няма доказуема причинно-следствена връзка. От тези числа не бива да се правят никакви изводи, тъй че когато става дума за опасността от странични ефекти, хората не бива да се подвеждат от тях, а да се консултират изрично с лекар.

Специалистите от института припомнят освен това, че сигнали за тежки странични ефекти се появяват след въвеждането на всяка нова ваксина – това сочи опитът. Тоест, изхождаме от предположението, че новите медикаменти винаги се гледат под лупа, че им се обръща особено голямо внимание. Това важи с особена сила за ваксините срещу сегашната пандемия, защото през последните десетилетия не е имало близка ситуация с такива разгорещени дискусии около имунизационните кампании. 

Сигнали за странични ефекти през мобилни приложения

И още. Никога досега в историята не е било толкова лесно да се сигнализира за предполагаеми странични ефекти. В Германия ваксинираните хора могат да подават такива сигнали чрез мобилно приложение, в различни интернет-сайтове и дори в аптеките. Освен това различни групи в социалните мрежи събират такива сигнали.

С други думи: броят на сигналите не дава никаква особена информация за броя на същинските случаи на странични ефекти или пък за тежестта на тези ефекти. Сигналите за странични ефекти имат за цел, първо, да набавят информация за извънредно редки странични ефекти и, второ, да бъдат база данни, с чиято помощ да се направи същински медицински анализ на рисковете.

Завишени данни за риска от смъртност

Но руският държавен тв-канал не навлиза в такива подробности. Вместо това дебело подчертава, че съществувал „45 пъти по-голям риск от смърт в сравнение с досегашните ваксини“. Авторката оповестява, че в периода 2000-2020 година са регистрирани 456 смъртни случая след ваксинация, а в хода на имунизациите срещу Ковид-19 вече има 1254 починали. Тя пропуска обаче да цитира точния текст от доклада на института „Паул Ерлих“. В него се казва, че става дума за съмнителни случаи на „смъртен изход в различни по продължителност периоди след ваксинацията“. Само в 48 от тези случаи институтът е установил, че „може или е вероятно“ да има причинно-следствена връзка със съответната ваксинация – става дума преди всичко за тромбози.

В Германия вече са ваксинирани достатъчно много хора, така че да можем да анализираме рисковете на базата на статистиката. Данните на Федералната статистическа служба за смъртността на хора от възрастовата група над 12 години в Германия за цялата 2020 година „не говорят за повишена смъртност в резултат от ваксинации срещу Ковид-19,“ гласи становището на института „Паул Ерлих“.

Нека да си припомним, че още в началото на имунизационната кампания руският държавен тв-канал RT разпространи твърдението за някакво „имунизационно клане“ в Норвегия. И още: същата телевизия редовно и подробно информира за дейността на тъй наречената „Корона-комисия“, една дискусионна платформа, обединяваща хора, настроени скептично към опасността от пандемията. Сегашните „новини“ на RT за страничните ефекти от ваксините се споделят хиляди пъти в социалните мрежи, включително от активисти на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ и от хора, които отричат опасността от коронавируса. Медийни анализи показват, че руският държавен тв-канал RT е сред най-цитираните източници на разноликата група хора, протестиращи срещу ограниченията и антипандемичните мерки в Германия.

Безотговорно: манипулативно боравене с фактите

В немскоезичната си програма RT манипулира с числата, за да внуши, че ваксините са опасни и така да създава паника в Германия. В същото време обаче същият канал агитира в полза на ваксинациите в Русия: в английската му версия се казва, че ваксинацията е най-сигурният начин да се предпазим от Ковид-19. В Русия имало достатъчно ваксини, просто хората трябвало да дадат съгласието си и да се ваксинират. В друго съобщение се говори критично за малкия брой ваксинирани московчани, а като причина се сочи недоверието и скептицизмът.

С други думи: у дома си руската държавна телевизия се бори точно срещу онези подозрения и съмнения, които сама разпространява на Запад.

Типичен случай на шизофрения…

Прегледана: 195945

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече