Парламентът започва обсадна война срещу Гешев

0

Народното събрание показа в петък, 23 юли, ясното си намерение да засили натиска върху главния прокурор Иван Гешев, който е смятан за непригоден за заеманата длъжност от мнозинството парламентарни формации.

Преди ден Висшият съдебен съвет демонстрира, че ще брани шефа на държавното обвинение с всякакви средства и отказа да обсъжда по същество искането за отстраняването му, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов. Но не така стоят нещата в парламента.

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви от парламентарната трибуна, че ще сезира прокурор за действията на главния. Той очаква този обвинител да прояви кураж. Според Рашков главният прокурор е извършил престъпление при разпространяване на информация, събрана със специални разузнавателни средства. Според него действията на главния прокурор са били мотивирани от желание да атакува президентската институция.

Министерството на образованието най-вероятно ще започне проверка на дипломата за завършено юридическо образование във Висшия институт на МВР, която Иван Гешев има от 1994 година. Бившият “царски” депутат адв. Минчо Спасов твърди, че дипломата на Гешев не му дава юридическа правоспособност, защото през тази година милиционерското училище не е можело да произвежда юристи.

Правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че ще представи пред депутатите си своите идеи за създаване на работещ механизъм за разследване на главния прокурор. Това е основно изискване на Европейската комисия и Съвета на Европа към България. Едновременно с това страната трябва да намали и влиянието на главния прокурор върху ВСС, което в четвъртък стана видимо за цялото общество.

Мнозинството от депутатите имат нагласа да извикат на специално изслушване Иван Гешев. Анонсирани бяха възможни кадрови и законодателни промени в Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, което да се превърне в работеща институция за проверка на прокуратурата.

Очаква се закриването и на Бюрото по защита към главния прокурор, което мнозинството в НС определя като паравоенната организация на Гешев. Бойко Рашков съобщи, че Бюрото на Гешев харчи по 9-10 милиона лева на година, за да охранява единствено Гешев и да извършва арести.

Този път парламентарен щит нямаше

Този път главният прокурор не бе защитен от ГЕРБ и ДПС, които обикновено се изказват в негова защита при подобни дебати. Това означава, че Гешев се превръща в неудобен въпрос за партиите, които направиха възможно неговото възкачване на върха на българската прокуратура.

Пред депутатите министърът на правосъдието Янаки Стоилов разказа своите впечатление от дебата във ВСС по предложението за отстраняване на главния прокурор.

“В професионален и юридически план смятам, че моето предложение изпълни своята роля. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което аз не приемем и ме озадачава, че дискусията завърши с това, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа”, каза Стоилов. Той допълни, че с членовете на ВСС има концептуални различия за това какво е разделение на властите.

Според Стоилов с действията си в четвъртък мнозинството от членовете на ВСС са опитали да поставят щит върху главния прокурор. “Те искат този щит да бъде поставен много по-напред, за да не може никой след мен да постави този въпрос”, каза правосъдният министър.

Вътрешният министър Бойко Рашков допълни: “Главният прокурор у нас е досегаем юридически и както видяхме – недосегаем фактически”. “Съмняват се, че ВСС се състои от представители с високи професионални и нравствени качества, както повелява конституцията.

Нагласи за промяна

Депутатите от ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ показаха, че имат нагласа за извършване на съдебна реформа. Четирите политически групи разполагат с общо 147 гласа и за промени в Конституцията се нуждаят от подкрепата на БСП и ГЕРБ. Въпреки това мнозинството е достатъчно за иницииране на значителни законодателни промени.

Лидерът на групата на ДБ Христо Иванов каза, че е нужна смяна на кадровия състав на цялата прокуратурата, защото много от сегашните прокурор са непригодни да си вършат работата. Тодор Байчев (БСП) попита Рашков: “Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?”.

Бойко Рашков отговори, че срещу някои длъжностни лица от предишното управление в момента текат много активни проверочни следствени действия.

“Дали те ще доведат до задържане под стража не мога да предвиждам, но при разследване това винаги е възможно. Естествено, че когато става въпрос за милиарди, много е близо до ума, че в един момент ще се пристъпи към най-строга мярка за неотклонение. Националната следствена служба (НСлС) разследва там. Има 8.6 млрд. лв., за които се твърди, че са раздадени на близки до обкръжението фирми в нарушение на всички правила на Закона за обществените поръчки”, каза Рашков.

Грешка беше, че не се справихме с вашия лидер

Вътрешният министър стана автор на най-аплодираната реплика по време на дебата.

“Колкото до мутренските 90 години, съжалявам само за едно нещо, че не се справих с вашия лидер. Но имам време… само ми дайте тази възможност.” Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в отговор на обвинения от страна на Тома Биков от ГЕРБ.

Това предизвика много дълги ръкопляскания от мнозинството в пленарната зала и гневна реакция от ГЕРБ.

Първо Рашков обвини депутатите от ГЕРБ, че с опитите си да го прекъсват му напомнят за поведението на силовите групировки през 1995 и 1996 година. После Биков излезе да му обясни, че много добре помни мутренските времена и как е ходил на протести да “сваля с камъни” Жан Виденов и самия Рашков.

Тогава Бойко Рашков беше в ръководството на Националната следствена служба. Това накара вътрешния министър да напомни за миналото на Бойко Борисов, който по това време имаше обща фирма с фигури от СИК. Томислав Дончев (ГЕРБ) излезе на парламентарната трибуна и заяви, че Борисов е бил заплашен с арест, както е бил заплашен Никола Петков. “През 1947 г. от тази трибуна Георги Димитров казва на Никола Петков: Вие отивате в затвора! Днес министърът на вътрешните работи тук каза, че ще се справи с един партиен лидер и единствената историческа аналогия, която мога да направя, е казаното от Георги Димитров през 1947. Днес ударихте дъното!”, обяви Дончев.

Автор: Красен Николов, Юрактив.бг

Прегледана: 191710

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече