Павел Вълнев: Единственият начин да направим България нормално място за живот е сами да си помогнем

0

Политиците са на път да загубят и последните си възможности да помогнат на гражданите да живеят по-справедлив и достоен живот, казва в интервю за в. „24 часа“ известният бизнесмен Павел Вълнев, който създаде гражданското движение “Ние, българите”

– Г-н Вълнев, след като минаха вторите за тази година избори за Народно събрание в България, съжалявате ли, че не участвахте в тях?

– Не, напротив. Резултатите от тези избори само затвърдиха моето убеждение, че българската политическа класа е на път да загуби и последните си възможности да помогне на българското общество и на българските граждани да живеят по-справедлив и достоен живот.

– Искате да кажете, че резултатите от тези избори няма да донесат решението, което всички ние очакваме?

– Точно това казвам. Отново решението, което трябва да вземат влезлите в парламента партии, ще бъде с цената на непростими компромиси и на коалиции, които повече ще приличат на клуб по интереси. Аз мисля, че много скоро за всички ще стане ясно, че единственият начин да направим България нормално място за живот, е да постъпим така, както казваше в една книга главният герой: Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се.

– Значи ли това, че българското общество трябва да излезе само от тази политическа ситуация?

– Да! Сега е моментът да си спомним кое е първо – кокошката или яйцето.

В обществено-политически план този въпрос не стои. Исторически факт е, че хората са създали както държавата, така и политическите партии с една цел – да направят живота си по-подреден и справедлив. Днес сме свидетели на един абсурд! Политическата класа на България, а и не само на България се изживява като самодостатъчна величина и като че ли не партиите служат на народа, а народът обслужва партиите. Така че е крайно време българското общество да се осъзнае и събуди и да предприеме решителни мерки за завръщането към нормален живот.

– Как може да бъде постигнато това? Все пак обществено-политическият живот се регулира чрез властите, респективно – партиите?

– Да, но всички виждаме, че това не се случва. Партиите и политическата класа с всеки следващи избори объркват все повече и повече хората и правят животът им по-труден. Затова аз смятам, че хората са тези, които не само могат, но и трябва да подредят обществено-политическия живот.

– Но как ще се случи това – властите се определят от партиите?

– Първата задължителна крачка, за да върнем нормалния си живот, е всички българи, независимо в коя точка на света живеем, да си създадем единно обществено-политическо съзнание. Днес каква е ситуацията между българите в страната и по света? Нас ни свързват кръвни, емоционални, финансови, ако щете, връзки, защото публична тайна е, че българските емигранти са най-големият инвеститор в България от десетилетия. Да, ние се обичаме, да, ние не можем един без друг, да, ние страдаме, че сме разделени! И какво от това? Ако ние успеем, стъпвайки на доверието, което имаме към нашето семейство, което е останало в България, или към нашите близки, работещи за нас в чужбина, да изградим заедно, обществено-политическо съзнание, тогава можем да кажем, че сме единни.

– Какво значи това? В какво се изразява това обществено-политическо съзнание?

– В това, че когато идват избори, българите в България не бива да позволяват да бъдат обработвани от всички политически партии, с една цел – да вземат гласовете им, а тези навън – с друг подход, но със същата цел да бъдат лъгани от същите тези партии.

Само когато тези над 2 милиона българи навън и тези над 6 милиона българи в България се обединим в едно общо съзнание, в една обща политическа отговорност, и вземем единно решение и излъчим единен сигнал към политическите партии, към цялата политическа класа, само тогава ще направим живота си нормален. Защото партиите и държавата са инструменти в ръцете на хората, а не обратното.

– А в цялата тази доста объркана ситуация как смятате – в състояние ли сме да се справим сами, или пак трябва някой да ни помага отвън?

– Българският народ не само може, той трябва да започне да се справя сам. Защото е много важно чрез нашите действия и чрез нашите усилия да излъчим ясен и категоричен сигнал към световната общественост. Само когато ние заявим на света, че сме заедно, че всички гледаме в една посока и се опитваме да реализираме една цел, само тогава светът ще гледа на нас по начина, по който ние искаме да ни гледа. Ще дам пример – сега е модерно да се говори за САЩ и за това как те гледат на процесите в България. Аз имам и американски паспорт, живея и работя от 20 години там. Смея да твърдя, че познавам законите и реда в тази държава и ви казвам – САЩ няма да се откажат от опитите си демокрацията, така както я разбира светът, да бъде установена и в България. Нашата изкривена представа за демокрация е някаква трагична смес от зрял социализъм и незряла демокрация. Време е да разберем, че ние сме равни по права и задължения, но не сме равни по възможности. 

Всеки един от нас има талант в различни области, всеки един от нас успява да реализира собствения си талант в различна степен, всеки един от нас полага различни усилия, за да се реализира. Нека тези българи, които са доказали и на себе си, и на обществото способността си да успяват, независимо в коя точка на света се намират, да помогнат на своята родина да се върне в правилния път. Повтарям, само заедно, и то не само като бит, а заедно като съзнание, като единен морал и принципи, ние ще накараме инструментите на народа да работят и да служат като инструменти, а не като средства за изтезание на същите тези хора в името, на което са създадени.

– Г-н Вълнев, от известно време говорите за нов граждански проект, даже обявихте и името му – “Ние, българите”. Бихте ли ни дали някакви по-големи подробности?

– Да! Аз и моят екип работим усилено върху създаването и реализацията на проекта “Ние, българите”, чиято цел е точно тази, която формулирах по-горе. Целта на този проект е да помогнем да се създаде единно обществено-политическо съзнание на българите по света, независимо къде се намират те. Как ще се случи това? То няма да се случи с агитация и общи приказки, а с конкретни действия и стъпки, които да помогнат на всеки един българин да намери своето място и роля в този процес. В най-скоро време на българското общество ще бъде представена същността на проекта “Ние, българите” стъпка по стъпка и ден по ден. Вярвайте ми, последната година и половина ми даде възможност да се убедя в безсмислието на усилията да бъде поправена политическата система.

За да се случи това, трябва да бъде излекувано мисленето на всеки един от нас. Всеки един от нас трябва да си даде сметка, че той единствен стои в основата както на собствения си живот, така и на живота на своите близки, и по същия начин – в основата на живота на неговата държава, неговата родина. Докато не осмислим и не осъзнаем този факт, докато не започнем да се събираме като мислене, а не само на маса, ние ще продължаваме да бъдем използвани и ще продължаваме да страдаме от последващи политически спекуланти, които са превърнали правенето на политиката от кауза в поминък.

– Кога можем да очакваме представянето на проекта?

– Представянето на проекта, както и неговият фактически старт ще се случат през септември. Като дотогава, уверявам ви, ние ще произведем продукция, която в един момент да даде възможност на хората ясно и категорично да разберат не само намеренията ни, а и да открият своето място в проекта. Да пожелаят и те да участват в този процес. Защото е глупаво да очакваме да се появи нов Месия. По начина, по който се държим, няма да родим и новия си Апостол. В сърцето на всеки един от нас живее един Апостол и всеки един от нас за някого е Месия.

– Г-н Вълнев, благодаря ви!

– И аз ви благодаря!

Прегледана: 194790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече