Коментар: Хората на Слави водят политика, все едно водят шоу

0

„Диалог. ИТН не са свикнали на такъв. Водят политика, все едно водят шоу. Принципът им е „няма не искам, няма недей“. Не знам какво биха постигнали, дори и да успеят да постигнат нещо, то ще бъде временно“. Коментарът пред БНР е на Александър Христов, експерт по кризисни комуникации. 

Нямат право на повече грешки„, категоричен е Първан Симеонов, социолог. 

„ИТН вече получиха жълт картон, следващият ще е червен. Ще е нужен диалог с партиите на протеста. Ако се мисли за конституционни реформи, ще трябва диалогът да се разшири към БСП, например. В опита си да минат от шоуто към политиката тези безусловно умни хора действат учебникарски. Най-важното качество в политиката е да си гъвкав. Политиката е игра на оцеляване, нищо друго“. 

В предаването „Неделя 150“ Симеонов допълни: 

„ГЕРБ загуби по три линии – нормална инерция, разкрития на служебното правителство и ограничаване на услужливите вотове. В момента ситуацията е изравняване на силите на няколко политически формации. На нови избори ДБ може да изпъкне. На фона на целия хаос тя изглежда като едно от малкото разумни места по терена. Слави Трифонов би загубил подкрепа. ГЕРБ може да разчита на известен ефект на махалото, но генералният тренд при тях е надолу. Поддръжниците на БСП не виждат кога ще има думата. ДПС си е традиционно силна величина, но започва да не е онази предвидима сила. При едни нови избори тези партии могат да разчитат на сходна подкрепа. Това означава, че се намираме в нов тип партийна система – крайна фрагментация и хаос. В такива случаи има две опасности – да се появи внезапен радикал или хората да предпочетат президентска република“. 

Христов посочи, че Бойко Борисов дълго време е държал народната любов и „има уменията да продължи това“

„Към ИТН бих се обърнал, че е трудно да държиш народната любов с кисел поглед и черни дрехи. Тяхното поведение е необходимо да бъде преосмислено, за да се продължи напред… На хоризонта няма ярка алтернатива„. 

Според Първан Симеонов през есента освен здравна криза ще имаме политическа и икономическа в едно, „особено когато към управлението на страната посягат хора, които мразят политиката„. 

„Шансове още има, за да не изпада страната ни в турбуленция още наесен“. 

Александър Христов подчерта, че при такава конфигурация всяка от политическите сили е нормално да отстъпи от някои от принципите си, „съзнавайки, че това може да навреди в краткосрочен план върху влиянието, което имат, за да се стигне до общо решение“. 

Симеонов смята, че българите са помъдрели и са минали времената, в които искат да дадат цяла власт в ръцете на един човек

„Тези, които очертаха червените линии, ще трябва да консумират резултата от пресоляването на манджата“. 

Двамата анализатори коментираха и ролята на президента Румен Радев. 

Според Александър Христов действията на държавния глава ще бъдат под знака на предстоящите президентски избори

„Решенията, които ще взима, ще подчинява на амбициите си да спечели втори мандат“. 

Симеонов определи президента като „победителя от едногодишната сага„: 

„Радев победи Борисов. Епохата „Борисов“ имаше началото на своя край с пробива „Радев„. 

Прегледана: 194215

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече