„Слави постъпва ирационално“

0

„Постъпката на Слави Трифонов е ирационална“. Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента. Той коментира, че предложените министри в проектокабинета на ИТН не са експерти, а хора с добри биографии и впечатляващи дипломи:

„Това е списък, съставен, за да впечатли някого, но списъкът не управлява, а управлява екипът от хора. Проблемът е, че не видяхме политики„.

Неговото мнение е, че няма непреодолими пречки да се състави парламентарно мнозинство и правителство, което да работи за основните принципи на промяната, които са приети от мнозинството от българите.

Александър Малинов посочи, че голямото озадачение идва от това, че предложението на Трифонов не е било обърнато към естествените му поддръжници и това ги е обидило:

Тази постъпка поставя хората от ИТН в зависимост от партиите, срещу които толкова яростно говореха (ГЕРБ и ДПС – б.р.) и това говорене им донесе успех. В това е абсурдността“.

Според председателя на Стратегическия съвет при президента не е правилна констатацията на Бойко Борисов, че Румен Радев много държи да управлява колкото може по-дълго със служебно правителство:

„Не може да се управлява дълго със служебен кабинет, каква би могла да бъде целта. Ако вземете и предстоящите президентски избори – съвсем не са еднозначни положителните последици от това, че по-дълго ще управлява служебно правителство“. 

Проф. Маринов определи като рискована и не добра за страната ситуация, при която е неуспешен опитът за излъчване на правителство от 46-ия парламент и държавният глава трябва да назначи втори служебен кабинет, въпреки че това е въпрос на задължителна конституционна процедура.

„Ако парламентът излъчи сегашното служебно правителство като избрано, трябва да се постигне политическо споразумение, да има програма, която да е санкционирана от тези, които са го излъчили“, коментира той.

По думите му и теоретично, а и практически е възможно да се стигне до хипотезата, когато президентът няма право да разпусне парламента, да продължи работата на служебното правителство, което трябва да организира избори и за Народно събрание, и за държавен глава.

Прегледана: 192035

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече