Москва не е щастлива от инициативата „Три морета“

0

„България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика“. Това заяви пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за започналата в София срещата на високо равнище на инициативата „Три морета“ . Той уточни, че това е най-важната международна проява в страната за годината:

„България има основание да бъде доволна с двете си инициативи – първата е трансформиране на триморието в четириморие, като каним Гърция, а втората е за извеждането на съдържателния приоритет на образованието, науката и иновациите, т.е. на интелигентната свързаност като акцент в рамките на „Три морета“.

Анализаторът обясни, че с включването на Гърция в инициативата се отварят вратите на Средиземноморието към региона и рязко се увеличава значението на свързаността Балтика – Средиземно море в източната част на Европа:

„Ангажирането на Гърция променя и геополитическата оптика на инициативата „Три морета“.Туширайки донякъде тази нейна компонента, която е свързана със сътрудничеството в сферата на сигурността в условията на конфронтация с Русия“.

Любомир Кючуков подчерта, че Москва не е щастлива от инициативата „Три морета“, защото я вижда като отграничаване на Русия от Европа.  

По думите на международния анализатор присъствието на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер показва преосмисляне на подхода на страната му към тази инициатива:

Германия имаше двои резерви, както и ЕС, към тази инициатива, защото това чертае нови разделителни линии в Европа. Германия имаше притеснения и че това ще е препятствие за икономическите ѝ отношения с Русия, отчитайки позициите на част от страните в „Три морета“ към проекта „Северен поток 2″. … Участието на Германия показва, че иска по-активно да защитава и своите, и европейските проекти в рамките на инициативата, но показва и стремеж проектите, които ще се реализират, да бъдат взаимно допълващи се с  проектите на ЕС“.

Китай приветства тази инициатива и проявява интерес към включване в проектите, които ще се разработват, обясни още Кючуков.

Той подчерта, че още от самото начало на инициативата е декларирана подкрепата на САЩ за нея.

Според него срещата в София, съчетана с бизнес форум, е важна и заради ключовия въпрос, че „има много сериозно разминаване между набраните средства във фонда и проектите, които към момента са над 90, и които искат десетки пъти по-сериозно финансиране„:

„Срещата в София се опитва да съчетае политическия интерес на страните с икономическия. … Българските предложения за финансиране са в унисон с това, което страната ни се опитва да си осигури като финансиране в рамките на ЕС с Плана за възстановяване“.

Прегледана: 186980

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече