Спецсъдът мотае половин година корупционното дело с най-голям международен интерес

0

След половин година размисъл Апелативният специализиран съд реши да “пусне” за разглеждане делото срещу бившите шефове от Държавната агенция за българи в чужбина, арестувани при гръмка акция през есента на 2018 г., показа проверка на EURACTIV България. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари.

Както неотдавна EURACTIV писа, Държавният департамент на САЩ предупреди София, че ако страната иска отпадането на американските визи за българските граждани, трябва да прекрати незаконните схеми при предоставянето на български паспорти на чужденци. Схемите с търговията с паспорти са непрекъсната критика и от страна на ЕС.

През септември м. г. прокуратурата внесе обвинителния акт срещу бившия председател на ДАБЧ Петър Харалампиев, бившият главен секретар на ведомството Красимир Томов и още двама души. През януари 2021 г. спецсъдът отхвърли искането на защитата процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата заради пропуски. Адвокатите обаче обжалваха този отказ и така делото попадна в апелативния спецсъд. Едва сега, на 2 юли, съдиите Галя Георгиева (докладчик), Румяна Илиева и Даниела Врачева отхвърлят жалбата на адвокатите. (Съдия Георгиева беше член на предишния състав на Висшия съдебен съвет и част от лобито на главния прокурор тогава Сотир Цацаров. След края на мандата си като член на съвет тя сама избра да стане спецсъдия, възползвайки се от опцията да получи кариерен бонус. Така, вместо да се върне в Апелативния съд в Пловдив, Георгиева поиска да гледа дела за висша корупция и организирана престъпност в София.)

Апелативните съдии приемат, че макар и фактите в обвинителния акт да са изложени лаконично, той покрива минималните стандарти и делото може да се гледа. Така, близо година след внасянето му в съда делото може да тръгне на първа инстанция.

Главният прокурор Иван Гешев, който през 2018 г. беше само зам.-главен прокурор, отговарящ за спецпрокуратурата, беше определил този казус като “най-сериозен случай на корупция по високите етажи на властта без аналог в най-новата ни история.

Ръководителят на държавната агенция е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г. е ръководил организирана престъпна група. Той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно, дори в рамките на един работен ден, обяснява прокуратурата.

Харалампиев упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване на удостоверения и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група, той е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари.

В банков сейф Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда, които не е декларирал, и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от престъпната група, твърди обвинението.

Харалампиев и Томов са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси – злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тази линия има отделно разследване, допълва прокуратурата.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група.

Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население, твърди обвинението.

Според прокуратурата има доказани случаи, в които Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.

През 2018 г. бе обявено, че Харалампиев е обвинен за подкуп от 5000 евро и за 5 случая на търговия с влияние за по 350 евро. “Работим с това, което можем да докажем”, обясни Гешев тогава и напомни как Ал Капоне бил виновен за няколко убийства, но е влязъл в затвора за неплатени данъци.

През юни т.г. САЩ забраниха на Томов и Харалампиев да влизат в страната. Те бяха санкционирани за корупция, паралелно с обявените по “Магнитски” Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Прегледана: 180785

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече