Айде, честито! Държавата е платила за лукса във вилата на Гешев в Бояна

0

48 204 лева бюджетни пари са изхарчени от правителството по време на третия мандат на Бойко Борисов, за да бъде обзаведен ползваният от главния прокурор Иван Гешев държавен имот в резиденция “Бояна”. В средствата са включени поръчкова кухня, битова техника и мебели, пише “Свободна Европа”, като цитира отговори на Министерския съвет.

Държавата е купила за шефа на обвинението и мултитемпературен охладител за вино за 3249 лв. Това е специален вид хладилник, който се ползва предимно от сомелиери или заведения. Тези уреди имат две или три отделения, които могат да се настройват за достигане на определна температура, независимо едно от друго.

Темата с държавното обслужване на частния живот на главния прокурор беше повдигната още през август миналата година, когато Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция “Бояна”. Тогава той частично потвърди информацията, отговаряйки само, че живее в държавен имот, без да каже кой е. Източници на “Свободна Европа” твърдят, че Гешев живее в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна.

От правителството не уточняват точния адрес на Гешев, но потвърдиха, че той се намира в резиденцията, където единственият възможен имот за обитаване е Дом 5. Гешев плаща по 100 лева на ден, което прави наем от около 3100 лева месечно. Толкова плаща и жена му, обясняват от прокуратурата.

Според данните, предоставени от служебното правителство, Иван Гешев се е нанесъл в резиденцията на 29 юни 2020 г. Непосредствено преди това в Дом 5 са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860 лева, показват документите. Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили 13 дни, преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е закупено, за да послужи за нуждите на държавната вила. Всички разходи обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се ползва от Иван Гешев.

В това време е изработена и монтирана поръчкова кухня, а към нея са закупени всякакви необходими електрически уреди – плот за вграждане, хладилник и фризер, с необходимите корпусни облицовки. Поръчани са също така пералня и сушилня, огледало с интегрирано лед осветление и открит скрин. За Дом 5 Министерският съвет е поръчал шест различни видове открити и закрити композиции гардероби. Единият от гардеробите е седемкрилен, а друг – шесткрилен.

“Свободна Европа” цитира юристи, че разходът за мултитемпературния охладител за вино не се води “присъщо-необходим”. Т.е. всекидневният живот може спокойно да премине без подобен уред. На въпрос на какво основание се прави преценката за закупеното обзавеждане, правителството отговаря лаконично, че “администрацията на Министерския съвет поддържа обектите, предоставени му за управление”.

По темата с изразходването на държавни пари за нужди, които не са присъщо необходими “Свободна Европа” е търсила и говорителката на главния прокурор, Сийка Милева, която обаче отказва коментар.

Прегледана: 176042

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече