ГЕРБ казвали на „своите“: „Дръжте се до изборите. После се връщаме!“

0

Банки, язовири, магистрали, културни и спортни проекти: служебното правителство разкрива злоупотреби за стотици милиони. А през това време от ГЕРБ казват на „своите“ хора: „Дръжте се до изборите. После се връщаме!“.

Емилия Милчева, Дойче Веле

Пълен ли е язовирът? Или е празен? Това не е философският въпрос за чашата – дали е наполовина пълна, или наполовина празна. Това е реален проблем. Става дума за язовир „Пазар дере“, за чийто ремонт управляващите от ГЕРБ са дали 2.35 милиона лева чрез държавната фирма „Монтажи“. В подготвено за целта видео служебният министър на икономиката Кирил Петков показа празен водоем и обясни, че цените на материалите и услугите, използвани при ремонта му, са в пъти над пазарните.

„Хемус“ и други потънали милиони

Преди него строителният министър Виолета Комитова разкри, че за лот 6 от недовършената магистрала „Хемус“ държавното дружество „Автомагистрали“ авансово е получило 111.5 милиона лева. Същевременно разрешение за строеж още няма, но пък текат отчуждителни процедури. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не е показвал такива работи. От хеликоптер или джипка, на видеата му се виждаха чакъл, асфалт, машини и работници, с които се здрависваше – и все се кълнеше как „Хемус“, за която досега са похарчени над 2.2 милиарда лева на данъкоплатците, най-сетне ще е готова през 2024 година. Но няма да е, въпреки кинематографията му като „строител на републиката“.

Министърът на културата Велислав Минеков се кани да подаде сигнали на европейската прокуратура за злоупотреби с европейски средства по три проекта – ремонтът на столичното „Ларго“, където, по думите му са изчезнали близо 4.5 млн. евро, галерия „Квадрат 500“ и реставрацията на крепостта Яйлата. Спортното министерство под управлението на Красен Кралев е раздало на различни НПО 5.4 милиона лева по Национална младежка програма, чиито цели да са осъществяване на превенции от различни зависимости. В управата на някои от най-големите бенефициенти са едни и същи лица, разкри „Банкеръ“. За антихазартен проект с 118 073 лева пък е отличен и виден съратник на ГЕРБ – ММА-боецът Станислав Недков-Стъки и неговото Сдружение „Българска федерация ММА“.

Разкритията няма да спрат дотук, а Боряна Димитрова от агенция „Алфа Рисърч“ констатира по БНР, че служебните управници са откраднали шоуто на партиите, тъй като медиите са фокусирани върху действията им, не върху предизборната кампания. За реалното противодействие на корупцията обаче тези разкрития трябва да намерят своето съответствие в Наказателния кодекс чрез годни за съд доказателства. А разхищенията са „заверени“ законово – както е в случая с „Автомагистрали“ и „Монтажи“ и заобикалянето на Закона за обществените поръчки; раздадените големи кредити от Българската банка за развитие (ББР) – чрез промени в устава през 2017; или чрез юридически пропуск, какъвто е например липсващата от години наредба, която да определя на какви условия трябва да отговарят преместваемите съоръжения на плажовете – удобно за незаконното строителство.

„Дръжте се до изборите, после се връщаме!“

„Дръжте се до изборите, после се връщаме!“, казват бивши министри на ГЕРБ на „своите“ хора в министерства и агенции. И те се държат – обжалват отстраняване от длъжност и блокират вписване на нови ръководства, излизат в отпуски и болнични, не предоставят пълна информация, укриват договори, а шредери загряват от унищожена документация. Въпреки това социолозите констатират намаляваща подкрепа за ГЕРБ. И „своите“ усещат, че няма да има четвърти мандат за Бойко Борисов, но, съпротивлявайки се, пазят себе си.

След изборите част от тях ще предпочетат да се откупят с вярност към следващата власт, за да запазят постовете си. Някои вече го направиха. Затова и от особено значение дори не е политическата принадлежност на следващите управленци, а техният интегритет и стратегия за реформи. Ще запазят ли модела на ГЕРБ, при който от бюджета през „Автомагистрали“, Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерното ѝ дружество „Монтажи“ се насочват стотици милиони към определени частни фирми, при това без гаранции за качеството на свършената работа – или ще променят инвестиционния процес, за да бъдат защитени интересите на държавата?

Служебното правителство може да ревизира част от управлението на ГЕРБ, констатирайки къде са най-големите пробойни при изтичане на публични средства, но не може да ги отстрани без работещ парламент и ясно изразена политическа воля от следващите управляващи. Но и набелязването им би било от полза.

Хора от Голец: Водоемът е празен от миналата година

Задачата пълен или празен е язовирът всъщност е решена. Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че „Пазар дере“ бил източен на 31 май, за да се снима Петков. Но в репортаж на bTV местни хора от село Голец разказаха, че м.г. водоемът е бил ремонтиран и оттогава „седи празен“. Това обяснява и защо на видето, заснето на 11 юни, се вижда, че дъното е напукано, което трудно може да се постигне за десетина дни и ниски за сезона температури.  

Не е решена една друга задача. Тази за 500-те милиона лева, с които е увеличен капиталът на ДКК, подписала с „Монтажи“ най-малко 266 договора, по които са изплатени авансово 631 милиона лева. Само 10 ремонта от всички тези договори са изпълнени и приети. Този „язовир“ е изпразнен още при напълването му. Затова Борисов така и не показа ремонтиран изкуствен воден басейн.

Прегледана: 177119

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече