Кунчев: Коронавирусът върна човечеството 10 г. назад

0

Ситуацията с коронавируса в страната в момента е под контрол, но учените са категорични, че такива вируси ще идват и в бъдеще. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

По думите му, колкото повече отминават събитията, толкова повече хората започват да си искат стария живот и преценката да става по-различна.

„Анализ трябва да се прави много внимателно. Тезата как някой плашел за мен е абсолютно неприемлива. Когато излизаш и даваш информация предния ден какво се е случило – това не е плашене, а информиране и даване на съвети какво да правиш, за да се предпазиш. Много хора загинаха и това е стрес не само за България, но и за целия свят. Никакъв терористичен акт не може да върне развитието на света с 10 години назад, но този вирус го направи. Ако имаме време до следващия, защото неминуемо такъв ще дойде, а учените са категорични, че такива вируси ще идват, колкото сме повече подготвени, толкова по-добре“, посочи Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор е категоричен, че мерките срещу коронавируса са много премерени, както и стъпките за разхлабването им.

„Нетърпението ни да се върнем към нормалния живот е голямо, но пътят към него е имунизацията. Ситуацията в страната в момента е под контрол доколкото заболяемостта е ниска. Когато имаме под 1% положителни от всички изследвания, това е прекрасно. Това се дължи основно на естественото развитие на епидемичния процес, но и натрупването на преболедувалите и имунизираните. Някои от другите заболявания се сринаха със 50% до 70%. Това всичко се дължи за мерките, защото това, което се отнася до коронавируса, се отнася и до другите вируси“, каза още той.

„Темата за смъртността е голям въпрос и анализ трябва да бъде направен. Лично аз смятам, че основната причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация – възрастова структура, какви заболявания имат хората над 65 години, а ако видим статистиката за затлъстяване и инфаркти, ние пак сме на първите места. Няма как на този фон да е различна смъртността“, допълни той.

Доц. Кунчев каза още, че през следващите дни в България ще бъде постигната 15% покриваемост на ваксиниране, но ако се работи с този темп ще има излишък на ваксини.

„Ваксинирането срещу COVID върви сравнително добре. Бих искал да е доста по-добре. Правим между 20 000 и 25 000 имунизации на ден, което като темп не е достатъчно, за да можем до есента да сме подготвени и да сме стигнали до 70-75%, което гарантира, че в страната епидемия не може да възниква. Далеч сме още от това. Какво ли не опитваме, за да имунизираме хората. Вървят нещата, но би трябвало темпът да е много по-голям. При нас може би тези дни ще покрием 15% покриваемост, в Румъния например са с 30%, а Израел например плати 5 пъти по-висока цена за ваксините, за да постигне бързо 80% покриваемост. Толкова ме боли като знам, че ние сме осигурили ваксините, осигурили сме достъпа, но хора се колебаят“, посочи Кунчев.

„Можем да направим експеримент където искате. Ако тръгнем и където искате да се имунизиране. Ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате – зелени коридори, общопрактикуващи лекари, където искате с всички 4 ваксини. Няма друга държава в Европа, която да ги осигурява толкова бързо и достъпно“, заяви Кунчев.

По думите му, България е започнала процедури за дарение за определени количества.

„Но тези ваксини са предназначени за нашите хора, за да направим така, че на есен да не пълним болниците и да не даваме жертви. Ваксината ще си остане незадължителна, но е изключително важно да достигнем тези проценти на покритие, защото иначе ще си платим по-късно. Все още не се унищожават много дози. Колегите много добре планират отварянето на флакони. Използваемостта към момента е много добра“, каза още той.

Прегледана: 170174

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече