Левон Хампарцумян: Олигархичните отношения водят до блокажи на икономиката

0

Банките ще бягат като дявол от тамян и ще гледат да се отърват от бизнес отношенията си с хора, санкционирани по закона „Магнитски“. Това каза в ефира на Нова тв банкерът Левон Хампарцумян в коментар за наложените на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи (The Office of Foreign Assets Control – OFAC).

Очакванията са днес властта да разпространи разширен списък с физически и юридически лица, свързани с обявените от САЩ санкционирани лица.

„Санкциите за тези, които нарушават списъка от САЩ, са автоматични. Ако имаш някакви бизнес отношения с този човек – например, банка, която продължава да оперира в долари с него, може да получи глоби и санкции, на база това, че нарушава предишната санкция“, обясни Хампарцумян.

„Влиянието на тези пари в икономиката, в политиката и всичко друго всъщност доста рязко се пресича. Това е и целта на санкциите, наложени от САЩ“, добави още той.

По думите на Хампарцумян обикновено олигархичните отношения водят до блокажи на икономиката, които намаляват генерирането на ново богатство. И в пресичането на такива отношения експертът вижда положителния принос за България от налагането на санкциите.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обясни, че според него ще има репутационен риск за работещите с фирмите, които попадат в списъка.

Хампарцумян допълни, че санкциите са направени така, че да затруднят компаниите до максимална степен и да ги извадят от бизнеса в развития свят.

Безлов уточни още, че санкциите, наложени от САЩ, са инструмент, който не служи като доказателство.

„Страните, които са засегнати, правят собствени закони. Какво точно ще се направи в България, е трудно да се прецени. Това, което правителството се опитва, е държавните дружества да не попаднат под санкциите на закона, а да ги изолира, ако имат такива отношения“, добави той.

Прегледана: 167008

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече