„Санкциите по закона „Магнитски“ не може да се обжалват“

0

Законът „Магнитски“ има реални действия в борбата с корупцията и решенията по него са необратими. Те не подлежат на съдебни обжалвания, те са окончателни.“ Това заяви пред БНТ преподавателят в Американския университет във Вашингтон проф. Асен Асенов.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани и 64 организации поради корупция. Ограниченията се отнасят за бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от Народното събрание от Движението за права и свободи Делян Пеевски и член на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Активите им в САЩ ще бъдат замразени. 

„Ясно и точно е казано, че въпросните лица и свързаните с тях подлежат на санкции. Американските фирми не могат да правят повече бизнес с тях, каза проф. Асенов.

САЩ имат ключова роля в международната разплащателна система. По думите му за последните 10-15 години европейски банки са платили милиарди долари глоби заради нарушаване на американското финансово законодателство.

Проф. Асенов уточни, че федералното правителство никога не взима решения без да има солидни доказателства. Това е опит да се помогне на България да се избави от оковите на корупцията. Имаме споразумение за правна помощ между САЩ и България, коментира още проф. Асенов.

Прегледана: 167438

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече