Борисов и Вархей чукат на частно, май

0

Георги Готев, euractiv.bg

Един факт сякаш убягна на общественото внимание. На 21 май комисарят по разширяването Оливер Вархей посети София. Темата беше българското вето на започването на присъединителни преговори от страна на Република Северна Македония. Вархей беше придружаван от португалския министър Антонио Сантуш Силва. Дотук добре.

Освен с официалните представители на държавата, Вархей обаче проведе среща и с Бойко Борисов, на която Сантуш не присъстваше. Борисов не е премиер, не е дори премиер в оставка, и има само едно качество – лидер на ГЕРБ. Ако Вархей се беше срещнал с други лидери на политически партии, добре. Но той се срещна само с Борисов.

Във Фейсбук Борисов писа „Двамата обсъдихме и разширяването на транспортната и дигиталната инфраструктура на държавите от региона“.

Говорителката на Вархей потвърди, че двамата са обсъждали Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, в размер от девет милиарда евро, който действително предвижда такава инфраструктура.

Борисов е в опозиция. Той би могъл да обсъжда инфраструктурни проекти единствено в едно качество: като високопоставен комисионер на строителните фирми в България, с които, както е известно, той е в добри отношения.

Не е забранено Борисов да изкара комисиона от приятелските му фирми, стига да е любезен да я обяви и да й плати данъците.

По-учудващо е какво прави Вархей в тази схема. Говорителят на Комисията увърташе в петък, че няма правила, които да забраняват на комисарите да се срещат с когото си искат. Само че тази среща е доста съмнителна. И ако няма кой да накаже Борисов, освен избирателите, Вархей си има шеф, казва се Урсула фон дер Лайен. Бас държа, че тя ще го пита дали с Борисов не чукат на частно.

Прегледана: 156117

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече