Валентин Василев: Имаме световен рекорд в България – 100 партии

0

“За мен политическата система на България е тежко болна. Имаме над 100 партии, това е световен рекорд. 100 партии фигурират в регистъра на партиите, а повече от 60 участват под някаква форма в изборите. Това е много сериозно разделение на българския народ.“

Това коментира в “Нашият ден“ по БНР Валентин Василев, председател на Българо-германски форум, министър на околната среда в правителството на Филип Димитров и министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.

„Тези партии минават от коалиция в коалиция. Днес се нападат, а утре се прегръщат.  Тази политическа нестабилност у нас води и до икономическа и до куп други проблеми. България може да си реши проблемите само с един силни, големи партии, които по-малко воюват по между си и повече мислят за България, каза още Василев.

Въведохме някакви странни определения в политиката – „партии на статуквото„, „партии на промяната„, “патерици“, “златни пръсти“. Какво значи “партия на статуквото“, попита той.

В САЩ двете партии – републиканци и демократи са вече над 200 години. Те са партии на статуквото, но си живеят добре. Същото е и във Великобритания и в много други страни, допълни Василев.

Според него праговете за влизане в българския парламент са много либерални.

„Като започнем най-напред от създаването на партии, регистрирането им според Закона за политическите партии. Там условията са много леки, всеки може да си направи някаква партия и да тръгне да търгува на политическия пазар.

Част от партиите се борят за този 1%, за да получат субсидия. За мен, който не влезе в парламента, не трябва да получава субсидия. Друг е въпросът, че субсидиите за получен глас на политическите партии, трябва да бъде намалени. В този политически хаос нищо добро не може да се роди за България“, смята Валентин Василев.

Трябват ни обединители и обединения и да се решават основните проблеми на България. В момента не чувам какво предлагат партиите за България. Не чувам дебат за икономиката, за образованието. В партиите, които са сочени като “партии на промяната“, виждам само стари лица, каза още той.

Най-лошото във всичките тези войни, е, че си унищожихме българския елит. През тези години на смяна на правителства, войни, уволняване и назначаване. Унищожихме голяма част от качествените хора, независимо от коя политическа сила са, те се отдръпнаха. Други напуснаха страната. И в момента не давам висока оценка на лидерите на политическата класа, няма интелигенция. Всички промени в нашата и в други страни са водени и предизвикани от интелигенцията на страната, каза пред БНР той.

Виждам някои имена, които уважавам, но те не са водачи. Те служат на някои от тези лидери, на които аз не бих служил, категоричен е Валентин Василев.

През 1999 г. Валентин Василев като министър на търговията и туризма, заедно се екипа си, създава Насърчителна банка с одобрението на МС.

След управлението на Жан Виденов държавата беше финансово капитулирала. Банките не работеха, бяха източени. Парите на хората се обезцениха тотално. Инфлацията стигна до 3000%.

Никой не знаеше със заплатата си от днес какво ще купи утре. Тези малки и средни фирми, които едва прохождаха по онова време, трябваше да имат някакъв ресурс, за да започнат. А не можеха да разчитат на търговските банки, които бяха изпразнени от финансови ресурси, които се плашеха да дават кредити и т.н.

Тази Насърчителна банка беше създадена през 1999 г. , за да подпомага малките и средните фирми да имат достъп до някакъв ресурс и да помага на експорта на България.

През 2008 г. тази Насърчителна банка със закон, приет от Народното събрание, се преобразува в Българска банка за развитие. Но философията на тази банка не се променя. В член 2 ясно е записано, че банката подкрепя малки и средни предприятия, коментира Василев.

Прегледана: 141499

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече