Шпигел: Меркел, Борисов и една странна сделка

0

Меркел лично се е застъпила за тази странна сделка с България: германският „Шпигел“ разказва за „един политически фарс, който за малко да застраши човешки животи“.

Източник: Дойче Веле

Германското списание „Шпигел“ публикува обширно журналистическо разследване по няколко сделки от миналата година, когато Бундесверът закупува от български фирми предпазни маски и защитни облекла. „Още не е ясно дали тази корона-сделка е политически фарс или афера“, отбелязват авторите на разследването Юрген Далкампф, Константин фон Хамерщайн и Гунтер Лач.

Фактите

Подписани били договори за относително малки доставки. Хасковската фирма за дамско бельо „Венера Стайл“ доставила 200 000 маски за 246 000 евро. Други две неназовани фирми доставили 11 000 предпазни облекла за 341 000 евро. Авторите на разследването отбелязват две обстоятелства, които пораждат въпроси. Първо: през април 2020 година самата България спешно се нуждае от маски и за известно време дори е наложена забрана за износа им. И второ: от германска страна сделката очевидно има най-висок политически приоритет, защото с нея се занимават самата канцлерка Ангела Меркел и министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Крамп-Каренбауер дори изпраща своя личен адютант със специален самолет до България, за да вземе образци от предлаганата стока. Авторите пишат:

„Сделките са задвижени от Меркел и от българския премиер Бойко Борисов – приятел на Запада, който обаче в своята страна непрекъснато е обект на слухове, че като политик не е особено чист.“

Авторите припомнят, че Меркел има топла връзка със София. „Бившият пожарникар, бивш телохранител, бивш каратист и бивш шеф на охранителна фирма Борисов не е смятан за образец на държавник. Опозицията го обвинява, че прикрива една корумпирана система, в коята думата имат олигарсите“, пишат авторите на статията и отбелязват, че Борисов е на „ти“ и на малко име както с канцлерката, така и с министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

В разследването са проследени всички фази на сделката, а авторите твърдят, че произведените в България предпазни маски и защитни облекла не отговаряли на очакванията и стандартите на Бундесвера. Затова договорените количества, плюс една допълнителна доставка на предпазни облекла и шлемове за 156 000 евро, навярно и до днес си стоят неизползвани в складовете на Бундесвера.

Ключовият въпрос: защо?

В разследването на няколко пъти се появява ключовият въпрос: защо Берлин отдава толкова голямо значение на тези сделки? От канцлерството са отговорили, че разговорите с чуждестранни партньори са поверителни, а от Министерството на отбраната казват, че всичко е било законно. След като припомнят, че в корупционния индекс на „Трансперънси Интернешънъл“ България държи последното място в ЕС, авторите търсят отговор и от познавачи на българската политика. Един от тях, който предпочита да запази анонимност, защото се страхува от неприятни последици, изказва предположението, че фирми, които получават подобни поръчки, пряко или косвено после се издължават на ГЕРБ. Авторите на статията цитират и отговора на съответното запитване на „Шпигел“ към Борисов, който гласи, че нямало никакви партийни дарения или други плащания, а българското правителство било само посредник.

Прегледана: 128737

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече