„Как за проблем с един камион с яйца ще се обадиш веднага на премиера?!?“

0

„Никога не бях виждал Иван Ангелов-Пилето през живота си. И като го видях по телевизията, като видях неговата арогантност и как постави цялата държавност на най-ниско ниво, си казах – ама този ли ни заплашва нас? Няма повече да сме вече роби“.

Така обясни един от най-големите зеленчукопроизводители Павел Стоименов решението си да се яви в парламентарната комисия по ревизията на правителството на Бойко Борисов в предаването „(O)позиция“.

„Бях шокиран от поведението на Ангелов. Как за проблем с един камион с яйца на границата ще се обадиш веднага на премиера?!? При такива проблеми се обаждаш първо на търговското ни аташе в Турция, после в търговските камари, въшно министерство… Вие вярвате ли, че за един камион с яйца, ще се обадите на премиера? Има нещо друго тука. Защо Ангелов казва тези неща? Или е много глупав, а това не е така – този човек има много голям бизнес и е бил добре не само с това правителство, но с други – при Първанов например, или просто е използвал техните имена. Няма партия, която да е била на власт, и той да не е използвал нейното име. 98% от българския бизнес няма връзки с властта. Само 2-3% имат, и те не биха го казали публично. А този човек си го говори. Според мен това е Троянският кон на нашето правителство на най-високо ниво“, каза още Стоименов.

Той лично се е сблъсквал с картела в земеделието в Южна България. „Тази организация, която се е нарекла Г-8, и олигарси като Ангелов мачкат всички малки фермери. Те решават какви ренти да се дават. Този господин /Ангелов/ е на входа и на изхода. И за да вземе от Г-8, а те да не фалират, трябва да вземат от малкия собственик. Държавните поземлени комиси по места също им помагат. Тези хора пет години не си плащаха белите петна земя, които обработват. Не си платиха пътищата, които ползват. Ощетена е общината, ощетени са всички дребни собственици. А те са откраднали и европейски средства от субсидиите“, добави Стоименов. На въпрос защо не е сезирана прокуратурата, той учудено възкликна: „Ама вие сериозно ли смятате, че някой в Стара Загора ще се оплаче в прокуратурата?“

Стоименов разказа и защо се е съгласил да играе по правилата на картела. Всичко започва през 2014 г. „Г-8 ме извикаха в хотел „Железник“ в Стара Загора и ми казаха – ще играете по нашите правила. Това означава подчинение и договорка в рентите. Тогава трябваше да даваме по 30-40 кг зърно на декар или 7 лв. Един земеделец получаваше 32 лв. рента на декар от държавата. Разбирате ли за каква кражба става дума? Като не се съгласихме, три пъти ни палиха офиса, два пъти палиха къщата на наша служителка. И накрая си сложихме главата на дръвника, и се съгласихме“, описа патилата си той.

Преди месец обаче с брат си решили да сменят стратегията и рязко да увеличат рентата на 150-200 кг зърно на декар, според категорията на земята. Това прави 60-70 лв. на декар. „Един колега от агробизнеса в Бяло поле, община Опан, отива при брат ми и му казва: Започвате да си разигравате вашите карти. Така няма да стане. Бате Иван ви вика и двамата на килимчето при него в Нова Загора. Ние не отидохме! Откъде-накъде! Той може да ни отрови? Как ще отидеш при такъв човек? След една седмица един местен дерибей, но на ниско ниво, от силните момчета, звъни на моя брат и му казва, че иска да го види. Посъветвах го да се види с него, но на бензиностанцията на OMV, където има хора, има камери, няма да е сам. Опасявах се от покушение. Отива брат ми и започват да разговарят. „Вие прекалихте с добротата на бате Иван. Това ви е последното предупреждение. Оттук нататък вие ще намажете оловото“, казва той на брат ми. И това ни стресна“, разказа още Стоименов.

И повтори, че е гласувал на последните избори за ГЕРБ. „Аз не знаех, че се случват такива неща. Знаех, че имат гръб, но те винаги са имали“, обясни той постъпката си. Според него трябва категорично да се забрани неформалното общуване, по партита, между бизнесмени и политици. „Това е зависимост“, смята Стоименов.

Прегледана: 129194

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече