Предсрочни избори на 11 юли?

0

Президентът Румен Радев връчи днес на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че няма „обективна възможност да съставим кабинет“ и върна мандата на държавния глава. Преди мандата на БСП, от ГЕРБ не успяха да получат достатъчна подкрепа за предложения от тях кабинет, а „Има такъв народ“ върна мандата веднага с аргумента, че „за нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции“.

С днешното връщане на проучвателния мандат от страна на БСП процедурата по опити за съставяне на правителство в 45-тото Народно събрание е изчерпана. Това означава, че следват разпускане на парламента, назначаване на служебно правителство и провеждане на предсрочни парламентарни избори. 

„В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, заяви президентът Румен Радев. Той сподели, че разбира мотивите на БСП и „Има такъв народ“ да не се опитват да съставят кабинет в този парламент, но предупреди: „В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, но ако и след тези избори се стигне до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза“.  

45-тото Народно събрание се оказа първото в новата история на България, което не успява да излъчи кабинет. С разпускането му, което се очаква да стане следващата седмица, то ще се окаже и най-кратко просъществувалото, припомня Дойче Веле. 

Прегледана: 113643

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече