Иван Бакалов: Демокрацията е скъпо нещо. Но най-скъпото не са изборите

0

Публикацията е от фейсбук страницата на журналиста Иван Бакалов

Вълненията, че партията „Има такъв народ“ не ще да прави правителство, не ще да управлява, са като вълненията, че президентът Радев нищо не прави.

Президентът Радев по конституция нищо не може да направи – не може да уволни правителството или Борисов, не може да разпусне парламента и да насрочи избори, когато си реши, и т. н. Може само да говори и да връща законопроекти, които после ги гласуват втори път и толкоз.

И партията ИТН е в подобно положение – тя има участие в законодателната власт с 51 депутати, може да гласува, но взима решения заедно с други. А за изпълнителната власт трябва коалиция. Както се вижда и първата политическа сила в парламента не може да направи правителство. И сега има абсурд, какъвто не сме виждали за последните 30 години – всички партии заявиха, че ще подкрепят правителство на ИТН, която няма мнозинство. Нещо като измиване на ръцете. Да се оправят.

Само че такова правителство може да просъществува кратко, може да падне всеки момент. Това им е удобно на всички други партии.

Окей, някои не харесват ИТН, а какво предлагат, вместо нови избори?

Няма страшно с нови избори. Ще ни плашат, че няма стабилност, че са излишни разходи и т. н. Само защото искат да направят удобно за Борисов правителство – негово или слабо, компромисно.

В Израел четири пъти избори за 2 години. В Испания четири пъти избори за 4 години. Италия и т. н., примери много.

Демокрацията е скъпо нещо. Но най-скъпото не са изборите.

Прегледана: 103934

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече