ГЕРБ обвини ДБ и ИТН и в арогантност и върна мандата

0

Източник: euractiv.bg

ГЕРБ върна на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство в петък, 23 април. Партията на Бойко Борисов се отказва да внася в парламента предложението за структурата и състава на кабинет с министър-председател Даниел Митов.

Радев обяви, че в близките дни ще оповести кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на  втората по численост парламентарна група в Народното събрание. “Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили”, обясни държавният глава, след като получи обратно мандата от Митов.

На излизане от президентството Митов обвини “Демократична България” и “Има такъв народ” в арогантност и политическа незрялост заради отказа им да направят консултации с ГЕРБ за предложения от тях кабинет.

“Не може да се заобикаля най-голямата политическа сила, ние така четем резултатите от изборите”, обясни Митов. Той не каза какви очаквания има от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която като втора политическа сила сега е наред да получи мандата за съставяне на правителство. “На България е нужен стабилен и силен кабинет, политическата отговорност лежи върху тях”, каза Митов.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също обясни, че партията връща мандата, “защото не намерихме не само подкрепа, но и желание за разговор”. “Положихме усилия, поканихме партиите, с които смятахме, че може да имаме допирни точки”, каза тя.

https://euractiv.bg/section/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0/news/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%81-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8/embed/#?secret=3FURtjgwu4

На въпрос защо все пак структурата и съставът на правителството не са били внесени за гласуване в парламента, тя отговори, че “там (в НС) вече се завърнаха най-ужасните порочни практики. Гласуване с чужди карти, опити да се променя правилника с неясни правила”. Няма нужда българските граждани “да стават свидетели на низости от различни парламентарни групи при обсъждането на правителството”, допълни тя.

Каза също и че по време на срещата им с Радев “всички, които носим отговорност, ние като най-голямата политическа партия и президентът, на когото се пада отговорността да връчва мандата, изразихме своите притеснения по темите, които не са от дневния ред на парламента – здравни и икономически мерки, свързани с пандемията”.

Атанасова не отговори ясно на въпроса от какво зависи подкрепата на ГЕРБ за кабинет на ИТН. “Много бих желала да видим структура, състав, приоритети, политики. Вече 2 седмици след изборите не сме чули една дума по тези въпроси”, каза тя.

Митов допълни, че в момента очевидно се водят задкулисни разговори от другите партии. “Това за мен е огромен проблем. Те нищо не обявяват и държат цялото общество в съспенс”, заключи той.

“Пратил съм им хора от техните”

Преди Митов и Атанасова да посетят президентството, премиерът в оставка Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук от дома си в Банкя, за да нареди връщането на мандата. А трите национални телевизии прекъснаха предаванията си, за да включат монолога на Борисов.

“Най-лесно е да откажеш разговор и среща, защото обратното изисква да обясняваш аргументи. Приемам решението на комисията да върнем мандата”, посочи Борисов. Той не разбирал какво ДБ и ИТН не са харесали в преговорните екипи на ГЕРБ. “Пратил за преговори хора от средите на партиите, с които ще се преговаря. (…) Много искам тези партии, включително и членове на ЕНП, да кажат какво не харесаха на преговорния екип, за да не проведем поне разговори. На Дани Митов, на Томислав Дончев, на Румен Христов – хора, които са били от тях? Както бях обещал, дадох път на нови хора, които да не дразнят – точно обратното, градивно, в условията на пандемия да помогнат с каквото могат в такава ситуация. Решили са с писмо – добре, ние запомняме какво правят. За “Има такъв народ” – Митов, Калин Вельов, Любен Дилов…”, изреди премиерът в оставка.

Той прогнозира, че партията на Слави дори няма да покаже кабинет. “Защото, ако го покажат, хората веднага ще разберат кой е пръстът, който седи отзад. Те нямат капацитет за кабинет. Страх ги е, няма да направят правителство, няма да постъпят отговорно като нас – да кажат Слави Трифонов – премиер – вътрешен министър”, обясни Борисов.

“Мутрите си вкараха адвокатите в парламента”

“Вчера видях как се метнаха веднага на депутатските мерцедеси. Видях, че първите решения бяха да си направят заплатите над 10 000 лв. Видях как се върна най-порочната практика в парламента – гласуването с чужди карти. И то точно тези – “Има такъв народ”, които обясняваха колко часа трябва депутатите не трябва да мърдат, да работят. Чухме, че не трябва да се дава думата на опозицията – все неща, за които упрекваха нас. А пък вчера това, което приехте, е абсолютен абсурд. Мутрите си вкараха адвокатите в парламента, до обед техните кантори ще защитават престъпници, а следобед привикват главния прокурор и върховния съдия да им се отчете по тези дела. Там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато адвокатите на престъпниците ги викат да им задават въпроси. Всеки ще гледа това изслушване да му мине по-гладко. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот – татко ще ми купи колело, но по-нататък, след четири години”, продължи монолога си Борисов.

Всъщност решенията, които бяха взети в четвъртък при гласуването на временен правилник на НС, бяха в обратна посока, обяснява “Сега”. Досега нямаше таван на възнагражденията, които получаваха депутатите, ако работят по “приоритетни за страната задачи”. Сега се посочва, че такива пари се получават само за гласувани от парламента задачи, а досега в правилника дори не пишеше кой може да им ги възложи – само че могат да взимат бонуси към заплатите. Въведе се и задължението всички депутати да декларират направените от тях разходи с раздаваните на парламентарните групи безотчетни пари. В правилника на ГЕРБ това правило важеше само за независимите депутати, колкото и нелогично да звучи. Ограничено беше ползването на служебните коли. Предложението, зад което бе видяно връщане на партийните номади и възможност за гласуване с чужди карти, не е на “Има такъв народ”, а на “Изправи се! Мутри вън!”, и не бе прието при гласуването в залата.

Предложението да се привикват председателите на двете върховни съдилища бе на ДПС. Първоначалното предложение бе да се задължи само главният прокурор на всеки три месеца да се отчита в правната комисия в НС. По предложение на ДПС обаче към него бяха пришити и съдиите. Това бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Останалите бяха против.

Борисов нареди ГЕРБ да подкрепи всички промени в Изборния кодекс, внесени от “Има такъв народ”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Демократична България”, колкото и да са вредни. “Приемете им всичко и ще видите, че те няма да могат да проведат изборите. Или ако това им е целта – да направят доживотно служебен кабинет, това е пряко посегателство към демокрацията”, каза Борисов.

Прегледана: 103532

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече