ЕС няма да поднови договорите си с АстраЗенека и Джонсън и Джонсън

0

Източник: Юрактив

Европейската комисия реши следващата година да не подновява договорите си за ваксини с компаниите АстраЗенека и Джонсън и Джонсън, пише италианският вестник “Стампа” в сряда (14 април), като се позовава на здравното министерство в страната.

“В съгласие с лидерите на много страни от ЕС Европейската комисия реши да не подновява договорите с компаниите, които произвеждат векторни ваксини след изтичането им тази година”, пише изданието.

Според него, Брюксел ще фокусира вниманието си към ваксините, които използват матрична РНК технология, като Пфайзер-Бионтех и Модерна.

Италианският вестник добавя, че Брюксел по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините COVID-19, използващи технология за пратена РНК (mRNA), като Пфайзер и Модерна.

Закъснение при доставките

Европейката комисия потърси обяснения от “Джонсън и Джонсън” във връзка с “напълно неочакваното” съобщение на компанията за закъснения в доставките на ваксини срещу COVID-19 за ЕС. Това обяви представител на ЕС пред Ройтерс във вторник (13 април).

Американската компания обяви, че ще забави въвеждането на ваксината в Европа, след като американските федерални здравни агенции препоръчаха да се спре употребата на ваксината след случаи на редки кръвни съсиреци при шест жени под 50 години.

Въпреки решението на САЩ, Белгия обяви, че няма да спре ваксинирането с тази ваксина, докато нидерландският регулаторен орган посочи, че ползите от ваксината на “Джонсън и Джонсън”  превишават възможните рискове. Испания обяви, че не знае за никакво забавяне.

Длъжностното лице посочи, че новината е неочаквана, тъй като на среща в петък компанията е потвърдила, че ще се стреми да достави 55 милиона дози за Европейския съюз до края на юни, както е по договор. По това време случаите на тромбози вече са били разследвани.

“Европейската комисия е в контакт с компанията”, за да получи разяснения относно решението за забавяне, добави служителят.

Говорител на Комисията потвърди по-късно във вторник, че ЕК обсъжда въпроса с “Джонсън и Джонсън”, но отказа да уточни подробности.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес посочи, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) следи за безопасността на ваксината и отбеляза, че пускането ѝ на пазара е поставено на пауза от компанията.

“Джонсън и Джонсън”, която започна разпространението на ваксината си в Европа в понеделник, не отговори на въпроси дали забавянето може да повлияе на доставките за ЕС.

“Това е тревожна новина – звучи така, сякаш ще свърши по същия начин като АстраЗенека”, каза дипломат от ЕС, позовавайки се на англо-шведската компания, която също обяви закъснение в доставката точно преди началото на износа си за ЕС през февруари.

АстраЗенека е намалила броят на доставените ваксини за ЕС на 100 милиона дози от предвидените по договор 300 милиона до края на юни. Това доведе до напрежение с ЕС.

ЕМА обяви в петък, че оценява редките случаи на тромбози в Съединените щати. Във вторник от агенцията повториха, че все още не е установена ясна причинно-следствена връзка между двете.

Прегледана: 99563

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече