Мистерията на изборните протоколи: Открийте 13-те разлики

0

Грешките са навсякъде – от общия брой на избирателите, през гласувалите до резултатите

Масовите смени на членове на секционни комисии в последния момент покрай пандемията и усложненият протокол за отчитане на изборните резултати закономерно доведоха до огромен брой грешки. Заради многото корекции в протоколите е възможно да има оспорване на резултатите от изборите по места, като партийните централи още правят контроли и не са готови с окончателно решение.

Какво показва прегледът на публикуваните на сайта на ЦИК сканирани секционни протоколи и данни от РИК? 


Има секционни протоколи, в които не е вярна цялата първа част – тоест данните, които се попълват преди отварянето на изборните урни и самото броене на гласовете на партиите. Някои комисии са успели да объркат дори броя на избирателите, включени в избирателния списък. Такъв пример е протоколът от секция 244606076 в София, в която вместо 871, общият брой избиратели е записан като 172. Объркани тук са и положените подписи в списъка с избирателите – отразени отново като 172 вместо 410. 

Тази секция е направила общо 13 поправки на сгрешени данни в протокола. 

Явно броенето на положените подписи в избирателния списък се е оказало нелека задача, защото това е масова грешка. В някои документи броят на положените подписи в избирателния списък е поправен така, че да се докара поне някакво съвпадение с чисалата, които се появяват по-надолу в протокола.
Подобен пример може да се открие в протокол на секционна комисия 244606032. 

В част II, където се записват данните от самото гласуване, има протоколи с невероятни числа и много странни корекции. В протокол на секционна комисия 234615029 в София например броят на действителните хартиени бюлетини е поправен от 74 на 226, действителните гласове от машинното гласуване са поправени от 53 на 170. Това са огромни разлики. След корекциите нещата се получават, но появата на такива невнятни числа говори за силно уморени и/или неподготвени секционни комисии.     

Има сгрешени протоколи, които при корекциите, направени при предаването, са били допълнително омазани с по три поправки на едно и също число. Ето пример от протокола на секция 234617050 в София. 

Масови грешки има и при сумирането на преференциите, като те са прелели и в протоколите с обобщени данни на Районните избирателни комисии. Източници на „Сега“ сигнализираха за огромни разминавания при сумиране на преференциите на Воля – НФСБ в Благоевград, но в момента тези разминавания са отстранени от протокола. 
Открийте разликите: 
Първоначален вариант на данните на Воля-НФСБ на РИК Благоевград

Поправеният вариант на обобщените данни за преференциите на Воля-НФСБ на РИК Благоевград

Автор: ТАНЯ ПЕТРОВА

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 90221

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече