Анализаторът д-р Георги Горчев: ГЕРБ спечелиха формално, но загубиха

0

Д-р Георги Гочев, главен асистент в департамент „Средиземноморски и източни изследвания“ на НБУ, напарви ексклузивен коментар на временните резултати от проведените парламентарни избори.

1. „Демократична България“ спечели почти два пъти повече гласове от онези, които предвиждаха агенциите. Мобилизирахме се, дърленето остана на заден план, спечели разумността. Ако „Демократична България“ печели вота в София, това поставя под въпрос легитимността на управлението на Фандъкова.

2. ГЕРБ спечелиха формално, но загубиха. Загубиха, защото няма да успеят да съставят правителство, освен ако не се коалират открито с ДПС. Загубиха още повече, защото вече не са интересни. Никой няма да говори за ГЕРБ тази вечер.

3. БСП се сгромоляса до нивата си от 1997 г., след управлението на Виденов. Сгромоляса ги не негативната емоция и анти-комунизмът; сгромоляса ги тежката им некадърност и динозавърската им реторика. Въпросът е: може ли да спре пропадането след оставката на Нинова? Според мен – не. БКП се премести окончателно в ГЕРБ, БСП е разкапваща се къща.

4. Извън парламента остават златните пръсти, продавачите на бензин и хапчета, вързаният за онази релса, сега-не-е-време-за-апартамента и, дай Боже, патриотичните шкембета. Патриотите се преместиха при Слави Трифонов; ВМРО, НФСБ, АТАКА и пр. са разкапващи се къщи.

5. ЦИК се провалиха в организирането на изборите. Първата оставка тази вечер трябва да бъде на ЦИК и жалкия им говорител.

И най-важното от важното:

6. Българите в чужбина показаха, че изборите не са просто процедура, а ритуал на свързване с родината.

7. Ще има нови избори през есента.

Д-р Георги Гочев е главен асистент в департамент „Средиземноморски и източни изследвания“ на НБУ. Работи в областите на античната и съвременната литература, античната икономическа и политическа теория, съвременната обществена среда. Превежда от старогръцки. От юли 2020 г. е избран за декан на Факултета за базово образование в НБУ.

Източник: „Дневник“

Прегледана: 85747

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече