От друг ъгъл: 10 теми за размисъл в Деня за такива работи

0

Докарахме я до Ден за размисъл, опазихме стабилността, не счупихме държавата. И ето че дойде тоя тежък ден, определен за тежката човешка дейност мислене. Това е трудоемко и опасно занимание.

При дълбоко замисляне са се случвали всякакви трагедии – един се замислил и тръгнал да превзема половин Полша, друг пък взел другата половина и работата се оплескала. И това от много мислене. 
Знаете и за патката – мислила, мислила, мислила – и починала по пекински, царство ѝ виетнамско!  


Задачата се усложнява допълнително, защото мисленето в Деня за размисъл не трябва да съдържа агитация. Каквото сме се проагитирали до тоя ден – толкова, повече не може! Трябва да се мисли за други работи. 

И понеже не можем да караме хората да си експлоатират мозъците като империалисти, пак аз се нагърбих с тая люта мисловна задача – да задам няколко теми за размисъл, пък нататък полека-лека, по утъпканата пътека не е чак такъв непосилен труд да се поосмислят уважаемите теми.
***
1. Размисъл за гъбата. Вчера написахме и специално стихче по тоя въпрос – как се ходи за гъби по неписаното изборно законодателство. Ако си командироваме мисълта за гъби, има какво да прехвърлим наум: Интимните гъби отровни ли са? Ядрената гъба повече красива ли е или повече страшна? Можем ли с гъба за баня да се къпем в морето? Виждате колко много нерешени от науката задачи, които всеки може да предложи на мозъка си за обработка. 


2. Мисъл за плажна концесия или просто плажен размисъл. На плажа може да се мисли за концесионен договор, а може и да се съчинява епос. Разправят, че слепият Омир седял на морския бряг и слушал вълните, което му давало разни ритмични идейки за всичките му там хекзаметри. Ако нямате такова мащабно мислене – за концесия или за 20 000 – 30 000 стиха – можете просто да съзерцавате морската шир и да си пеете песните на Веска Марешка. 


3. Мотивационна мисъл за здравето. С тая пандемия постоянно трябва да сме нащрек. Наистина, у нас са най-добрите мерки и Българският модел работи безотказно, но все още короната не е окончателно и безвъзвратно унищожена по нашите земи. Мислете си вдъхновяващи и мобилизиращи работи, заповядвайте си така: здрав си като бик, ставай и тръгвай на работа, арбайт махт фрайцу-цвайнцу-дрънцу! 


4. Мисъл за любовта към родината. Облечете се в гиздави дизайнерски фалшификати. Препашете пояс, размахайте бутафорно оръжие. Ако сте мъж, гледайте страшно, ако сте жена, гледайте майчински. После се сетете, че никой не ви снима и кампанията свърши. 


5. Мисъл за норвежката заплаха. Това е една престъпно изоставена тема. Имам чувството, че българинът съвсем занемари бдителността си по тоя въпрос. Нима забравихме, че норвежците се чудят как да ни отмъкнат децата! Нима ще проспим скандинавската заплаха! Да си впрегнем мислите и емоциите в тая каруца, братя, сестри, вуйчовци, баджанаци и балдъзи! Пазете децата, дори да не сте родили ни едно. После си спомнете колко бой сте изяли като дете и как не се намери ни един русоляв кренвирш да ви отвлече към Скандинавието. 


6. Размисли и страсти във формат „ретро дайджест“. Пуснете си някое старо предаване на покойния проф. Вучков и направете духовен тур по следите на изгубеното време. 


7. Мисъл за бедните. Това е страхотна тема за катарзис, но е за хора с възможности, иначе не става. Ако сте човек с пари, замислете се за тези, които нямат и колко малко се прави за тях! Прегърнете семейството и ги насочете към същата душеспасителна мисъл. Ако имате богати съседи, съберете се да поплачете и с тях за бедните. Повикайте и роднини, само да не са някакви бедняци! 

8. Мисъл за богатство и разкош. Това пък е за бедни хора, които искат да запазят една чиста мечта. Легнете и гледайте тавана. Представяте си какво бихте направили с толкова и толкова пари, ако ги имате. Разпределяйте разумно! Давайте на бедните. Не ламтете за много, не се големейте и си останете същите като преди. Преди всичко не мърдайте от леглото и не спирайте да се взирате в тавана. 


9. Позитивно мислене. Не е нужно да спирате мисълта си на нещо конкретно или да я напрягате. Може и въобще да не мислите, достатъчно е да пляскате с ръце и да се прегръщате. 
10. Мисъл за мисълта като такава и вашето място в световната мисъл. Мислете за това колко умен човек сте, а останалите – безнадеждно прости. 

Автор: Г-н Балев

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 84461

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече