Немски дипломат: България ще си остане в плен на беззаконието и корупцията, докато управлява Борисов

0

България ще си остане в плен на беззаконието и корупцията. А София пак театрално ще поднася на Запада руски шпионски истории, за да си върти необезпокоявано далавери с Русия, казва германският дипломат Клаус Шрамайер пред DW.

„Всъщност всеки непредубеден външен наблюдател би очаквал, че тези избори вече са предрешени в съвсем друга посока. Защото след 10-месечните улични протести Борисов и неговият антураж би трябвало да са вече изметени. Чудеса обаче не стават. Повече от 30 години след 10 ноември 1989 България си остава България. А това означава – Балкански полуостров. Там все още господстват призраците на миналото, навиците от миналото, плюс постсоциалистическите рефлекси“, смята той.

„Дори разумът да победи, шанс пак няма никакъв – заради вече превърналия се във фолклор „контролиран вот“ и заради изборните фалшификации. Освен това в България още няма гласуване по пощата, а в условията на пандемия това допълнително ще снижи избирателната активност, което облагодетелства големите партии и статуквото. В един разпокъсан парламент с 5-7 представени партии, сформирането на правителство никак няма да е лесно“.

По думите му конформистите и опортюнистите ще гласуват за партията на Борисов.

„Страната ще си остане в ръцете на беззаконието и под властта на олигарсите и на корупцията, а техни инструменти и занапред ще бъдат политиците. София и занапред театрално ще поднася на Запада руски шпионски истории, за да може в същото време необезпокоявано да си върти далаверите с Русия – например „Турски поток“ и Белене“, добави Клаус Шрамайер.

Що се отнася до ДСП, дипломатът прогнозира, че ще продължи и занапред да гледа своята изгода и с тази цел да подкрепя най-силния.

Според него вероятно Борисов и ГЕРБ и след изборите ще могат да разчитат на подкрепа от Европейската народна партия и от германските християндемократи, защото ги смятат за по-малкото зло.

Дори ако избирателната активност е ниска, той се съмнява да възникне коалиция между традиционно големите партии с мнозинство над 120 депутати.

Клаус Шрамайер добави, че единствената реалистична политическа промяна след изборите би било едно решение на София да вдигне ветото срещу Скопие.

„Трябва най-сетне да се прекрати този антимакедонски фарс, който всъщност се разиграва единствено поради тактически съображения преди изборите, за да се спечелят националистическите среди. Иначе всичко ще си остане по старому – с изключение на някои дребни заврънтулки“, смята той.

По думите му най-важното за България днес е реформата на съдебната система.

„И най-вече: трябва да се създаде независим Висш съдебен съвет и такава Главна прокуратура, която да подлежи на контрол. И безмилостно да се преследва корупция в съдебната система“, завършва той.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 81009

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече