Психовнушенията на Прокуратурата: Конспиративно до загуба на разсъдъка

0

След онези „университетски“ милиони долари и евро, последвани от топ шпионите във военното министерство, прокуратурата и службите палнаха фитила на още една предизборна бомба – разбиха банда за финансови измами чрез инвестиционно посредничество. Не знам от кога са знаели за печатането на фалшивата валута насред транспортния университет, нито колко петилетки са били наясно с московските проруската агентура в държавата, но и този път е категорично по-добре да си посипят главите с пепел, вместо да се хвалят. 

Групата действала (представете си!) от 2017 г. досега. През този период изпързаляла повече от 200 души и прибрала от тях милиони срещу обещанието да ги инвестира в бързо и силно ликвидни ценни книжа. Вместо това, парите били „засилвани“ по сметки на кухи, включително офшорни дружества, така че нямат откриване и да бъдат изпрани. Ако се сещате за Вълка от Уолстрийт или Бърнард Мейдоф, не грешите. Единият от организаторите на групата – Йордан Моллов, наистина е работил като инвестиционен банкер на Уолстрийт. А със съучастника си Кирил Джабаров са добре познати не само във финансовите ни среди, защото през 2014 г.

в специално писмо прогнозираха бъдещия фалит на КТБ.

Покрай тази прогноза ДАНС ги задържа за всяване на паника и разкриване на банкова тайна, а Комисията за финансов надзор (КФН) отне брокерския лиценз на фирмата им „Глобал Маркетс“. После всичко беше потулено, посредническата им дейност продължи чрез десетки нови фирми, а Моллов дори влезе в Народното събрание като нещатен сътрудник на червен депутат. Накрая – като за капак (или пискюл), двамата учредяват тематични сдружения с източен привкус – „Българо-китайски клуб“ и „Руски президентски клуб“. 

Оттук и няколко въпроса. 

Според държавното обвинение, белите якички работили „при изключителна конспиративност, като участниците в групата са много харизматични, изключително интелигентни хора, което способствало и за извършената от тях продължителна във времето престъпна дейност“.

Ние пък твърдим, че изобщо не са се крили, а ужилените наивници са били достатъчно интелигентни, че да се обърнат към полицията, прокуратурата и регулатора, след като са изгорели с такива суми. Дори част от закопаните милиони да са престъпно придобити, малцина биха се примирили и биха легнали на принципа „Имал съм бол пари – дал съм ги!“

Нещо повече – безочието на прокуратурата да твърди небивала конспиративност, граничи с разстройство на разсъдъка. Предаването „Господари на ефира“, например, през годините направи множество журналистически разследвания на тема „Финансови посредници менте“. В тях десетки отчаяни клиенти разказаха всичко пред камерите, а прокуратурата дори образува пет досъдебни производства за разследване на измамите. Резултатът? Само преди месец от шоуто обявиха, че криминалната им репортерка Виктория Симеонова е била подложена на особен вид тормоз – нейни снимки и телефонен номер

са публикувани в сайтове за секс услуги.

В добавка ще припомним, че в средата на септември миналата година КФН „алармира“ за  постъпили голям брой жалби от български граждани, които твърдят че са изгубили парични средства вследствие на извършени измами от страна на определени дружества с финансово-посредническа дейност. От регулатора предупредиха, че посочените дружества нямат издаден лиценз за предоставяне на инвестиционни услуги и/или извършване на инвестиционни дейности по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти. Както и че нямат право да извършват подобна дейност на територията на България, включително да получават по свои банкови сметки парични средства с цел инвестирането им във финансови инструменти.

„Търгуването чрез посредник, който не фигурира в посочените списъци означава, че същият извършва дейността си незаконно, без да са изпълнени необходимите регулаторни и надзорни изисквания, което съответно води до липсата на гаранция за сигурността на инвестираните средства. 

Като индикация за това, че потенциалният инвеститор е обект на измама, е обстоятелството, че наименованието на дружеството, посочено в договора като инвестиционен посредник, което в някои случаи може и да е идентично с лицензирано такова, се различава от наименованието на дружеството, по чиято сметка следва да се преведат паричните средства.

КФН препоръчва на потенциалните инвеститори преди превеждането на парични суми за търговия с финансови инструменти да поискат информация от банката относно титуляра на съответната банкова сметка, след което да направят справка дали лице с такова наименование разполага с лиценз за предоставяне на инвестиционни услуги“, обяви тогава регулаторът. 

Та, при толкова конспиративност, изразяваме категоричната си убеденост, че в продължение на години тези харизматични чаровници са имали непробиваем властови чадър,

отчитали са се срещу комисиона където трябва,

а отмъкнатите милиони са потънали в правилните сметки и джобове. Сега схемата просто е била компрометирана, вероятно под външен натиск, който е станал неудържим и е последван от активиране на Прикриватурата. И както във всички подобни случаи, разследването ще бъде старателно ограничено до такава степен, че имената на кукловодите в схемата да останат съкровена и ревниво пазена… класифицирана информация.

А за илюстрация на тази конспиративност ще напомним отново историята с Бърнард Мейдоф, след чиито арест през 2008 г. също писаха, че подхождал индивидуално към всеки свой клиент инвеститор. Четвърт век преди да бъде обвинен за създаването на най-голямата финансова пирамида, Мейдоф е един от най-уважаваните бизнесмени, наричан „Стълб на Уолстрийт“. Той е сред създателите и шефовете на Американската фондова борса NASDAQ, пионер в електронната търговия с ценни книжа, заклет бохем и… щедър предизборен дарител на водещи политици от Демократическата партия.

Затова не очакваме родните прокуратура и служби да разследват „надарените“, да посочат кукловодите, нито да върнат парите на измамените. Просто гледаме поредния блудкав правораздавателен сеир – очевадно разкрита преди години далавера, да ни се представя като току що разгадана световна конспирация.

Автор: Огнян Стойчев

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 79571

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече