Уникален случай в историята: Заради страни като България Европарламентът иска да съди Еврокомисията

0

Да се спрат европарите за онези държави, които не спазват върховенството на закона – това вече е възможно, но Еврокомисията бездейства. Затова сега Европарламентът я заплашва със съд. Уникален случай в историята на ЕС.

Матиас Райхе (АРД), превод Дойче Веле

Да се спрат европейските милиарди за онези държави, в които няма върховенство на закона – това вече е възможно, но Еврокомисията още не смее да го направи. Сега Европейският парламент я заплашва със съд заради този механизъм, който на първо време засяга Унгария и Полша, но скоро ще стигне и до България.

Евродепутатите рядко са били толкова единодушни. Една широка коалиция, в която влязоха консерватори, социалдемократи, либерали, зелени и част от левите, заплашва Еврокомисията със съд заради нейното бездействие – уникален случай в историята на ЕС.

„Последен предупредителен изстрел“

„Не можем да чакаме още дълго“, каза депутатът от Зелените Даниел Фройнд, който през лятото беше в България, където се срещна с протестиращите, а след това отправи остри критики към властите в София заради корупцията в страната. „Това е последният предупредителен изстрел на Европейския парламент към Европейската комисия. Свършете си работата и имайте грижата онези, които потъпкват върховенството на закона, да си получат последствията. Защото върховенството на закона в Европа не може да чака повече. Ако до лятото срещу Унгария още няма процедура, тогава г-жа Фон дер Лайен ще трябва да отговаря пред Европейския съд“, заяви Фройнд.

От януари 2021 година в сила влезе така нареченият Механизъм за върховенство на закона. Чрез него ЕС може да замразява плащанията за онези държави-членки, които систематично потъпкват върховенството на закона.

Този механизъм на първо време засяга най-вече Унгария и Полша, но до момента не е дал никакъв резултат, казва германската социалдемократка Катарина Барли, която е заместник-председателка на Европарламента. „Комисията реши засега да не предприема действия, респективно – да не налага санкции. Те искат първо да изчакат решението на Европейския съд по жалбите на Полша и Унгария. Но този ход е незаконен“, смята Барли.

Тъкмо бездействието на Еврокомисията беше цената, която ЕС трябваше да плати през декември, за да получи подкрепата на Унгария и Полша при гласуването на бюджета заедно с огромните помощи за борба срещу пандемията. Така тези две страни спечелиха още време, през което парите от европейските фондове ще продължат да се втичат в корупционните структури, казва Моника Холмайер от германския ХСС, която е председателка на Бюджетната комисия в Европарламента.

„Много е важно европейските пари да се отпускат само ако съответната държава-членка е готова да прилага върховенството на закона“, казва Холмайер. Тоест, когато има гаранции, че „европейските пари ще се разпределят според правилата сред широк кръг бенефициери, а няма просто да се връчват на малка групичка лица, ако не и на олигарси и сребролюбиви политици“, обяснява Холмайер, която е част от Европейската народна партия. Тази партия, в която членува и ГЕРБ, наскоро се раздели с партията „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан.

„Правовата държава в Европа е в пламъци“

Друг германски политик, либералът Мориц Кьорнер, също смята, че всеки ден бездействие дарява с малка победа противниците на правовата държава. „С всеки изминал ден правовата държава се изпразва от съдържание, посяга се на независимото правосъдие, злоупотребява се със средства“, казва Кьорнер. „Еврокомисията се държи като пожарна команда, която отива да гаси пожар, но на местопроизшествието първо сяда да обсъжда как точно да угаси този пожар. Правовата държава в Европа е в пламъци и Еврокомисията трябва най-сетне да се намеси и да угаси пожара“, призовава още той.

Срокът, поставен от Европарламента, изтича на 1 юни. Най-късно към този момент Европейската комисия трябва да представи план за действие и да обясни кога и как смята да прилага Механизма за върховенство на закона срещу онези страни-членки, които систематично нарушават това върховенство.

Прегледана: 67651

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече