Отива си „джобният“ парламент, който криеше премиера

0

Доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, коментира по БНР работата на парламента, който се разпусна.

Отиващото си Народно събрание е много неспособно да се противопостави на усилията да бъде използвано. Терминът в науката е „джобен парламент“, защото го ползваш само тогава, когато ти е необходим.

Новите хора в парламента трябва да се опитат да възстановят престижа, който този орган заслужава.

Първото, което трябва да кажем за този парламент, е как бяха ограничени журналистите да имат непосредствен достъп до народните представители.

Има и много други тенденции, които през тези 4 години се засилиха. Тенденцията, която се вижда в 44-ото Народно събрание, започва 20 години по-рано: усилия да бъде скриван министър-председателят. В този парламент имаше най-много въпроси и питания, на които въобще не се отговаряше. Двайсет процента от питанията, което според мен е много притеснително. Премиерът е ходил в парламента средно по два пъти на година. Това вече е последица от немощта на мнозинството на Народното събрание да дисциплинира своите министри.

В това Народно събрание вече отчетливо се вижда, че правителството все по-малко и по-малко законодателства. Качеството в законопроектите на народните представители е много по-ниско.

Основната тема, по която са внасяни най-много законопроекти, е правосъдието. Следват финанси, социална политика и икономика. Да сме усетили, че правосъдието се е променило? Причината все по-малко да се законодателства е, че част от правилата вече се подготвят на ниво Европейски съюз.

От 20 години насам ветата на държавния глава са все по-мотивирани. Сегашният президент връща закони с доста коректни мотиви, аргументите са коректно представени.

Народното събрание все по-малко допуска да се чуе друго мнение – не просто мнение на опозицията, но и на експерти. Което не е нормално. В нашето общество има различни мнения, различни интереси, които могат да бъдат изречени в Народното събрание.

Опитът за подмяна на конституцията показа, че тя е способна да удържи най-разнообразни предизвикателства и изпитания.

Автор: Наталия Киселова

Източник: БНР/ „Дневник“

Прегледана: 64274

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече