Една на ум: Колко неистини каза Борисов в едно изречение за газовата независимост

0

България е вече „100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете“. Това каза премиерът и кандидат за депутат Бойко Борисов, докато инспектираше построен с милиарди от българския данъкоплатец газопровод в полза на Русия, който не снабдява българския пазар.

Дори според данни на „Булгартрансгаз“ през 2019 г. руският газ е представлявал 81.6% от всичкия, потребяван в страната. През миналата година този дял е намалял до 76.1%, което пак остава далеч от „100% енергийна независимост“.

В присъствието – и мълчанието – на енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов Борисов каза още няколко неистини от мястото на строителството на компресорната станция „Нова Провадия“.

Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки – Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб „Балкан„, посочи той.

Това не е вярно.

Американските компресори дори по изискване не са реверсивни, защото целта им е да пренасят руски газ през България към Сърбия и Централна Европа. Моделът Mars 90 на компанията по характеристики не е с възможност да сменя посоката.

Освен това още 20 години няма нужда от подобна операция, защото „Газпром“ е резервирал до 2039 г. целия капацитет на продължението на „Турски поток“ за пренос само в тази посока. За този срок е намален почти с 50% и техническият капацитет на газопровода, т.е. и транзитните такси от него за пренесени обеми ще са два пъти по-малко. „Газпром“ ще държи за 10 години и най-важните изходни газови точки на страната, защото е резервирала 100% от капацитета за износ от България към Македония, към Гърция (Кулата) и Турция (станция Странджа).

За думите на Борисов за газов хъб „Балкан“ може само да се напомни, че енергийният хъб по същество е платформа за търговия, а не газови магистрали, компресорни станции и т.н. Станция „Нова Провадия“, където се снима вчера Борисов, по задание е част от газопровода от турската до сръбската граница. Той няма връзка с българската национална мрежа, газ от него не може да се изнася и търгува тук. Т.е. това е съоръжение, което няма как да се споменава в контекста на газов хъб „Балкан“.

Макар често-често премиерът да ходи и по строителството на интерконектора с Гърция (за газ от Азербайджан и терминала за втечнен газ при Александруполис), който се бави вече десета година, срокът за завършването му е пред поредно удължаване и вероятно няма този газопровод да заработи преди 2022 г.

Друга манипулация на Борисов, произнесена за пореден път, е, че вече никой не може да ни врътне кранчето и сме 100% енергийно независими. Ако „Газпром“ спре по някаква причина доставките си за България през Турция, няма алтернатива. Компанията държи и входния капацитет на капацитета при входа от Румъния, а временната реверсивна връзка с Гърция е с малки възможости за покриване на вътрешното търсене.

Идеята на споразумението с Азебайджан е чрез връзката с Южния газов коридор в Гърция да се задоволяват около една трета от българските нужди. Но дори когато тя заработи, Русия ще продължи да има десетилетия наред огромен контрол над входните и изходните точки на България.

Източник: „Дневник“

Прегледана: 59072

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече