Икономист: Цената на ваксините е нищожна спрямо загубите, които търпим от коронавируса

0

В такава криза правилният подход е да похарчиш повече пари, но да осигуриш по-бързо измъкване. Цената на ваксините е нищожна спрямо загубите, които търпим от коронавируса, несигурността и липсата на икономическо възстановяване“. Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) и докторант във Виенския икономически университет, където и преподава. Той е и член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

По думите му грешката при поръчването на ваксините е при националните правителства на страните от ЕС:

„Тази седмица ЕК реши поне от части да компенсира тяхната грешка и да ги компенсира с малко повече ваксини. … При ваксините става въпрос на състезание – колкото може по-бързо да ваксинираме повече хора, защото това ще доведе до очакваната нормализация“.

Пеканов смята, че е разбираемо притеснението на хората от ситуацията, довела до временното спиране на ваксинирането с „АстраЗенека“, което се отразява и на доверието в нея и във ваксинационната кампания.

Според него „зелените коридори“ нямат смисъл, след като няма достатъчно налични количества ваксини.

Той определи „българския модел на справяне с кризата“, с който управляващите се хвалят, като провал:

„Ако се хвалиш, че имаш най-либералните мерки, това най-вероятно ще доведе и до най-лошите резултати. Освен ако не вярваш, че мерките помагат, а те помагат… Опитваме се да спасим лекарите и здравната система, а какво направихме – оставихме ги отново на изключително тежко напрежение. Няма как да се случи икономическо възстановяване, докато тези процеси вървят“.

Икономистът подчерта, че загубите за ресторантьорския бранш ще бъдат по-големи, защото са похарчили пари, за да отворят преди три седмици заведенията си:

„Трябваше да има компенсации, а не да се бърза с отварянето им. Управляващите последваха желанието на бранша, а сега се налага да ги затварят. По-добре беше да се бяха съсредоточили върху компенсаторните мерки“.

Пеканов коментира, че въвеждането на т.нар зелен ваксинационен паспорт ще е правилно, ако се случи, когато всеки вече е имал възможност да се ваксинира, ако желае:

„Това ще даде свобода на тези, които са ваксинирани или преболедували, или се тестват да могат да се върнат към някаква нормализация. Това ще има ефект на мярка, която да спира циркулирането на вируса. Но при провал на ваксинационната кампания, когато много хора не са имали възможност да се ваксинират – да ги ограничаваш, става трудно“.

Той подчерта, че ЕС трябва да помисли дали с този паспорт не прави грешка, след като не е успял да договори достатъчно количество ваксини за гражданите на страните.

Прегледана: 51602

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече