Ердоган извади Турция от Истанбулската конвенция

0

Източник: Дойче Веле

Турция се оттегли от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана накратко Истанбулска конвенция. Решението на президента Реджеп Ердоган беше публикувано в официалния държавен вестник в събота.

Конвенцията на Съвета на Европа от 2011 година е първият по рода си международен обвързващ документ против насилието над жени и деца. Споразумението третира още широк кръг от посегателства, сред които изнасилванията от брачния партньор, домашното насилие и гениталните осакатявания.

Консервативни турски политици настояваха за изваждането на страната от Истанбулската конвенция с аргумента, че тя била вредна за семействата и насърчавала разводите. Министърката на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут написа в „Туитър“, че турското законодателство и конституция давали достатъчно гаранции за правата на жените. „Нашата правна система е динамична и достатъчно силна, за да приложи съответните разпоредби, когато това се налага“, гласи нейното съобщение.   

„Граждани втора категория“

От Съвета на Европа определиха турското решение като „катастрофални новини“ и „тежък удар“ върху усилията за осигуряване на по-добра закрила за жените. Излизането на Турция от конвенцията застрашава защитата на жените не само в Турция, а „в цяла Европа и отвъд нейните граници“, се посочва в декларацията на организацията.

Също и турската опозиционна Републиканска народна партия CHP разкритикува остро стъпката на правителството. Заместник-председателката Гьокче Гьокчен обяви, че след излизането на Турция от конвенцията жените ще продължат да бъдат „граждани втора категория“. Тя предупреди, че това е равносилно на разрешение „жени да бъдат убивани“. През последните месеци хиляди турски жени участваха в демонстрации в Истанбул и други големи градове с настояване Турция да не се отказва от ангажимента си към конвенцията.

Случаите на насилие над жени зачестяват

Насилието над жени е огромен проблем в Турция. По данни на организацията „Ще спрем убийствата на жени“ през миналата година най-малко 300 жени са били убити от мъже. На 8 март, Международния ден на жената, турският президент Ердоган заяви, че работи е намаляване на насилието срещу жените и за заздравяването на семейството като институция, чийто фундамент са „мъжът и жената“.

В България, където според оценката на специалния докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович въпросите около насилието над жени и домашното насилие също будят сериозна тревога, през 2018 г. Конституционният съд постанови, че Истанбулската конвенция противоречи на конституцията. Решението беше предшествано от бурен обществен дебат.

Прегледана: 50822

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече