Доц. Мангъров повдигна завесата: Затварянето е доказано неефективно, действията са предизборни

0

Затварянето е методика, която е доказано неефективна. Малко ще намалеят случаите на заразени с коронавирус, но в момента, в който се отворим, ще се върнем в самото начало. Ние не сме единствените, които се затварят, но никой не го прави както при нас за 10 дни до изборите. Затварят се в продължение на месеци. Навсякъде, където това се направи, нямаше никакъв ефект –нито в Испания, нито в Гърция, нито във Великобритания. Епидемията си върви, а икономиката и психиката на хората отива по дяволите.

Това заяви пред Фрог нюз доц. Атанас Мангъров.

Ако някой си мисли, че с ограничения може да се овладее един епидемичен процес, много се лъже. Цялата тази работа е предизборна. Локдаунът приключва на 10-ия ден. Не на 12 или на 16-ия. Това означава, че ще бъдете ограничени до петък преди изборите. Ще имате един ден за размисъл и на другият ден отивате да гласувате. Ама тези хора ни мислят за идиоти. Ние сме наистина идиоти.

Той призна, че болницата му е доста по-пълна от предишни периоди, но обяви, че малка част от пациентите са в тежко състояние. Болницата е доста по-пълна, отколкото беше. Има около 90 болни. Все още има 1-2 свободни легла, но това е нещо, с което ние сме се справяли и ще се справим и сега. Малко от пациентите са в тежко състояние. Около 25 души са на кислород. Останалите 60-на души са в състояние, в което значителна част от тях можеха да се лекуват вкъщи.

Причината да са при нас е, че тези карантини, които се налагат, не дават възможност на заразените да се лекуват у дома. Болният човек се затваря и лекар може да стигне до него само по нелегален начин. Затова единственият начин да получи адекватно лечение и грижа е той да влезе в болница. Само, че това е напълно безсмислено.

Хората са заразни поне 3-4 дни преди да проявят клиничните симптоми. И когато те ги проявят и тръгнат да си правят тестове, минават още един-два дни.

Всъщност в момента, в който стане ясно, че човек е с положителен тест, той преди този момент, е бил поне 5-6 дни в обществото и контактен. Тогава какъв е смисъла да го извеждаме и да го карантинираме, така, че да не може да отиде до магазина или аптеката?! Тези, които са били винаги около него също ги карантинираме допълнително за още 10 дни. Изобщо такива безсмислици се правят. Те водят до това, че хората със симптоми, характерни по принцип за инфекциозните заболявания, хукват към болница и чакат да умрат.

Отгоре на всичко личният лекар не го лекува или пък го съветва по телефона, като обикновено му казва да пие един-два антибиотика без да го види. А този човек има нужда някой да го прегледа и успокои. И има нужда да влезе в болница, само око се налага да му се дава кислород. От тези 7 000 души, които в момента лежат в болниците, поне ¾ от тях биха могли да се лекуват вкъщи. Стига да имаше кой да се грижи за тях.

А сега какво се случва – пациентите, като ги вкарат в болница, ги обслужва една сестра и една санитарка на 40 души обикновено. Те не се „счупват“ да ги обгрижват, защото нямат физическа възможност. За тези хора би трябвало близките им да се грижат, а не всички да се изолират, каквато е практиката в момента. Едните в едната стая, другите в другата. Или пък се разделят на различни етажи. Когато ходят до тоалетната си слагат маски, въпреки, че те са живели нормално една седмица, преди този човек да е регистриран като положителен. Но никой тогава не е знаел това.

Именно по тази причина тези мерки, които наблюдаваме в момента, са безсмислени. Те утежняват положението и водят до препълване на болниците.

По отношение на ваксинацията той заяви: Който иска да се ваксинира. Аз не бих го направил. Смъртността от Ковид- 19 е 0, 03%., т. е. това не е много опасна болест. Разбира се, ако човек е болен, има придружаващи заболявания, тогава може да се ваксинира. Но трябва да е наясно с проблемите и да подпише информирано съгласие. Ако съдебно-медицинската експертиза отхвърли проблемите, това ще бъдат приказки на ангро.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 49171

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече