От друг ъгъл: В магазина за политически обещания се чувстваш запленен и объркан

0

Кратък преглед на билбордите и предизборните програми кара всеки човек да се развълнува – идва невероятно бъдеще. Ако съберем в едно всички предизборни обещания, ще изгрее фантастична перспектива. И е много трудно да избереш за кого да гласуваш – в магазина на политически обещания се чувстваш запленен и объркан като дете в магазин за бонбони. Единият може да е с карамел, другият с вишна, третият с ванилия – как да си избереш? Всеки стелаж те привлича.

Не е вярно, че на избори се гласува за най-малкото зло. По билбордите виждам само приказно и могъщо добро – Гандалф Белия срещу Гандалф Белия. 

В резюме: Само след пет години средната заплата ще бъде 3000 лева – когото и да избереш. Минималната ще бъде 1200 лева – пак когото и да избереш. Пенсиите ще бъдат 700 лева, обезателно. Заплатите въобще ще растат до тавана.

После ще пробият тавана като бобено зърно от Супер Марио и ще продължават още по-нагоре. Вие, при всяко положение, ще имате много пари. Просто гласувай за обещалата ги партия и на следващия ден си провери банковата сметка: първият транш би трябвало да е пристигнал. Но се озъртай към съседния банкомат – там друг смаян гражданин тегли още по-голяма сума, защото се е постарал да намери по-скъпа партия, която да вдигне повече доходите.

Разхождаш се след изборите из собствения ти град. Той е разцъфнал и пременен. На мястото на едновремешния политически билборд са се издигнали грамадни и красиви чинари. Ако се покатериш горе ще намериш една хралупа. Ако бръкнеш в хралупата – бръкни, бръкни – ще намериш две хиляди и шестотин лева и една българска роза от мен.  Армията ще бъде могъща. Танковете ще идват като тигри, лошите ще бягат като овци. 

Българските емигранти ще се върнат до един. И ще страдат от носталгия към чужбина. Като чуят нещо от Билборд 100 ще се просълзяват, но ще се успокояват, че тук изкарват много повече пари. Топлото им чувство към Чикаго е по-скоро сладък спомен по младостта: носталгия не по мястото, а по времето.   Образованието ще бъде финландско. Много бързо и много ефективно. Пазарът ще ламти за тези кадри. Детето ще може да бъде програмист-дипломат-инженеро-юрист.

И това между другото – докато учи четирите си езика и прави непрекъснати забиви на волейбол. Здравеопазването – това с коронавируса и препълнените болници никога няма да се случи отново. Целият проблем е, че здравеопазването не беше реформирано. Сега ще бъде реформирано. От това, че ще бъде реформирано, ще стане много добре. Когато се реформира веднъж завинаги, вече няма да се налага да се реформира. Защото ще е реформирано. 

Също: на вас може да ви се струва, че много неща зависят от геополитическата ни ориентация. Не бива да се притеснявате. Ако геополитическата ориентация се разгъва наляво на картата, всичко ще бъде наред, според едната партия. Ако геополитическата ориентация се разгъва надясно на картата, всичко ще бъде наред, според другата. Затова спокойно – няма как да сбъркаш и разгъвай бюлетината спокойно. Малко е като на връх Мусала – накъдето и да погледнеш, все е много красиво. Приказните гаранции на панорамата. 

Престъпност…Напълно сигурно е, че олигархичните кръгове ще бъдат хванати в кръговете на белезниците – от вас зависи само това да си изберете коя точно партия да ги сплете в Олимпиада. Но пак – няма как да сгрешиш, за когото и да гласуваш. Всеки ще рестартира прехода. Има ли значение кой вкъщи натиска бутона за рестарт на компютъра? Няма, важното е да се рестартира – и вече ще си без Error 404.   Може да бъдете спокойни за икономическия възход.

Която и партия да изберете, страната ще навлезе в The Roaring Twenties. 20-те, за които сте мечтали през 90’те, отърсвайки се от 80’те и 800-те дни на царя.   Време е. Билетът за прекрасния нов свят е на една урна разстояние.   

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 43471

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече