Има ли България общ геополитечески път с Русия и Европа?

0

Москва избира да се капсулира като „особена цивилизация“ извън общоевропейските правила

Звучи зле, но не бива да се преструваме, че не разбираме какво става. Скоро може да стане така, че да нямаме общ европейски път с Русия. Както изглежда, тя се готви да напусне Съвета на Европа, защото й дотегна да я критикуват, че не се придържа към общите правила. Най-старата и най-голяма европейска правозащитна организация, в която членуват 47 държави от континента без вироглавия Беларус, отесня на руския политически елит. Той вече смята, че извън нея ще има повече свобода да прави каквото си иска със своите граждани.

Ръководителят на руската делегация в ПАСЕ Пьотр Толстой, далечен наследник на прочутата графска фамилия, направи в началото на март шокиращо изявление, че Русия трябва да преразгледа своята роля в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и да бъде готова да я напусне, като се осъзнае, че е „отделна цивилизация“. Напускането на ПАСЕ би повлякло излизане от Съвета на Европа и отказ от юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). По този начин Русия би се провъзгласила за

самодостатъчна държава в Европа

с единствен съмишленик Беларус.

„Пътят към Голяма Европа ще бъде дълъг и труден. Но ще вървим по него – за благото на всички европейци“, заяви през 1997 г. пред ПАСЕ тогавашният президент на Русия Борис Елцин, който бе поканен да говори в Страсбург само година след приемането на страната му в Съвета на Европа. На неговия наследник Владимир Путин сега се пада задачата да обяви, че този път е нетърпим и кратък. Пьотр Толстой направи уговорката, че „окончателното решение във външната политика взема държавният глава“, но вече личи избраната посока, защото думи като неговите не могат да бъдат изтървани случайно.

Русия стигна до положението, че дори и да остане в Съвета на Европа, ще бъде самотница.  Ръководителят на нейната делегация изрече горчивата истина: „Остана крайно малко почва за сътрудничество със Съвета на Европа. Докато нямаме съюзници, докато не разбираме за какво се намираме в тази организация, ще бъде все така – конфронтационен подход, преследване на Русия по абсолютно всички политически въпроси, опозоряване и сатанизиране на нашата страна в очите на общественото мнение на всички страни в Съвета на Европа. Няма как иначе. Ние нямаме съюзници.“ За какво да членува в организация, където е обект на постоянни критики, въпреки че е от главните донори в бюджета й? Ако я напусне, пак ще е самотна, но няма да е длъжна да се обяснява никому и ще си спести пари.

Руската самота не е от вчера

Тя пролича ясно още през 2014 г., когато ПАСЕ гласува за замразяване на пълномощията на 18-членната руска делегация заради анексирането на Крим. Наказателната резолюция бе подкрепена от 154 депутати, а само 26 бяха против – самата руска делегация плюс няколко симпатизанти от Сърбия и Армения. Пратениците на Русия бяха сведени до положението на наблюдатели, без право да гласуват и да участват в ръководните органи. Москва търпя известно време унижението, а през 2017 г. спря да плаща вноските си, които са 9% от бюджета на организацията (колкото внасят Франция, Великобритания, Германия и Италия). Това създаде напрежение в бюджета на Съвета на Европа, но и риск Русия да бъде изключена. В средата на 2019 г. пълномощията на руската делегация бяха подновени и страната издължи неплатените суми.

Новото напрежение възникна заради казуса с руския опозиционер Алексей Навални. Той бе поканен през януари да говори пред комисия на ПАСЕ, но същия ден бе арестуван на летището в Москва. Постановеното от Европейския съд за правата на човека решение да бъде пуснат на свобода бе отхвърлено безапелационно от руското Министерство на правосъдието, което заяви, че не смята съда в Страсбург за по-висока инстанция от националните си съдилища. Русия и без това си бе запазила „правото“ да изпълнява избирателно решенията на ЕСПЧ в зависимост от собствената си преценка за тяхната конституционност, което в повечето случаи означава да не ги изпълнява. Така тя сама се упъти към изхода от Съвета на Европа и неговия най-важен орган – съда.

Москва разбира, че положението ще стане неудържимо,

защото във връзка с протестите срещу осъждането на Навални европейските й задръжки паднаха съвсем ниско. Според публикация на разследващото издание „Проект“ руските съдилища са станали през 2021 г. истински инструмент за сплашване на протестиращите. В сравнение с предишни митинги броят на арестуваните се е увеличил 6 пъти. Властите предпочитат да лишават от свобода, вместо да глобяват. Още по-скандално е, че 10 пъти по-често арестуват жени и налагат безпрецедентно строги наказания. На митингите през тази година са задържани повече хора, отколкото на другите големи протести през 2017 и 2019 г., взети заедно. Всички пострадали ще могат един ден да се оплачат пред съда в Страсбург заради нарушаване на правото им на мирен протест и на свобода на словото. За да не дава обяснения по безброй жалби, Русия просто се готви да зачеркне европейския съд.

На 15 март председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин ще се срещне в Москва с новия председател на ПАСЕ Хендрик Дамс (Белгия), чието избиране съвпадна с януарските протести в Русия. Вероятно това ще бъде последен опит за убеждаване на Русия да не къса връзките си със Съвета на Европа. Само че Москва го чака със същата недружелюбна нагласа, с която външният министър Сергей Лавров посрещна пратеника на ЕС за външна политика Жозеп Борел през февруари. Володин заяви на 1 март: „Санкциите (спрямо Русия) се приемат необосновано, без обсъждане. Възниква въпрос: за какво ни е тогава ПАСЕ?“ После добави: Европейските парламентарни структури са се превърнали в подобие на ЦК на КПСС, приемат директивни решения и вредят на самите себе си“.

Когато вагон излезе от релсите, на пътниците вътре им изглежда, че светът се е килнал – не кремълските ръководители са се върнали към времената на ЦК на КПСС, а всички европейци са станали московци. Много вероятно е залитащата към автокрация Русия наистина да е започнала да се мисли за „отделна цивилизация“, която няма място в европейската.

Автор: СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 31104

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече