„Всички милеем за България“: Българи в САЩ се борят за откриване на повече секции

0

Дълго са ни натрапвали, че нямаме моралното право да избираме управниците на България, след като не живеем постоянно в страната, казват българи от САЩ. „Но всички милеем за България. Не искаме да се откъсваме.“

Автор: Александър Детев, Дойче Веле

За парламентарните избори на 4 април 2021 в чужбина ще бъдат открити 465 секции – в 69 държави. Списъкът бе публикуван на 12 март от Централната избирателна комисия. За сравнение: на изборите през 2017 секциите в чужбина са били 371. В ЕС масовата мобилизация на българската диаспора се увенча с успех – така например в Германия ще бъдат открити рекорден брой секции – 62. Заради ограниченията в Изборния кодекс обаче в Турция, САЩ, а и във Великобритания ще има само по 35 секции – макар че са били подадени заявления за откриване на повече пунктове за гласуване.

Таванът от 35 секции важи за всички страни извън Общността. Активисти от Великобритания вече коментираха пред Дойче Веле, че българите на Острова се намират в ситуация на „предизвестено бедствие“. И българските граждани в САЩ критикуват остро действащите рестрикции, според тях 35 секции в Америка са крайно недостатъчни. В разговор с Дойче Веле двама от координаторите на секциите съобщиха, че в понеделник, 15 март, ще подадат жалба пред ЦИК заради орязаните секции в САЩ. „Наели сме адвокат от София, който да ни представлява. След ЦИК, жалбата ще премине във ВАС, където се надяваме да надделее разумът и да се приложи конституцията, а не законът, който ѝ противоречи, с лимита от 35 секции за страни извън ЕС“, обясниха Елена Хамбарджиева от Ню Йорк и Даниел Дженев от Чикаго.

„Не желаем да се откъсваме“

„Всички милеем за България. Не е носталгия, а усещане, че има какво да кажем и с какво да допринесем. Не желаем да се откъсваме, децата ни също проявяват интерес, занимаваме с културни прояви и няма причина да се отделяме от България, още повече това да се случва зорлем“, казва журналистът Христофор Караджов, който живее в САЩ от 25 години. „Ако някой иска да бъде изолиран, да не участва в българския политически живот и да не се занимава с българска култура, това винаги е възможно. Но тези от нас, които не искат да късат тази връзка, трябва да имат възможност да продължават да бъдат част от България“, допълва той. Караджов ще е председател на секцията в Ориндж Каунти, Калифорния.

Намирането на подходящи помещения, предлагането на членовете на секционните избирателни комисии, комуникацията с посолството – цялата тази дейност се извършва от доброволци. Сред тях е и Елена Хамбарджиева. „Посолството и консулствата помагат единствено с документацията и комуникацията с Външно министерство и ЦИК“, разказва тя. „Пре