От друг ъгъл: 10 точки от световния разговор за Българския модел

0

„Европа говори за Българския модел.“
„Светът говори за Българския модел в справяне с кризата.“ 
„Те внимателно следят какво правим в България и много държави започнаха да прилагат нашите мерки.“

Тези и подобни симпатични импресии чуваме ежедневно да се споделят от министър-председателя, от здравния министър, от външния министър. 


Изглежда клетата пиарска мисъл по върховете на партията и държавата е внушила, че това именно послание трябва да се разпръсква с правителствената предизборна комуникация. 
И тримата изброени държавници, освен че опъват вратни жили в изпълнителната власт, са и водачи на листи, от което произтичат някои по-буйни прояви на въображение – преслушали са значи световните разговори и там всяка трета дума е „България“ – как този удивителен балкански народ побеждава коронавируса с особения си Български модел!
***
И световните лидери, докато обсъждали Българския модел, си казвали един другиму: 


1.– Амейзинг! Българският модел е брилянтен! А как ли се е заразил техният министър председател?
– Я, я, вундаба! – отговорил другият лидер и кой го знае какво точно имал предвид на чуждия си език! 


2. Други световни лидери пък обсъждали най-новата заразена в правителството – Екатерина Захариева. Двама външни министри от страни в ЕС били подслушани да разговарят за Екатерина Полувелика Захариева:
– Колега, чухте ли, че хубавата Екатерина пипнала коронавирус? 
– Да, ужасна новина. И това се е случило, въпреки че техният модел е толкова ефикасен и човеколюбив, явно българското правителство е непрекъснато на първа линия! Не е лесна тяхната! 


3. – Какво да ви кажа, колега! – продължил разговорът на тези неназовани висши дипломати. – Те българите сега са в избори и колежката Захариева е лепнала вируса, докато е в отпуск от министерството. И знаете ли как съобщила новината на техния народ?
– Знам! Написала на хората: заразих се, но ще работя хоум офис и ще участвам в кампанията виртуално! Виждате ли колко добре разделя ролята си на министър от ролята си на агитатор в изборите! Тя е външен министър, обаче се е заразила в дипломатически отпуск, докато агитира. Затова успокоява хората не по дипломатическата част, макар да е по-важна, а само по агитационната. 
– Воистина, колега, непостижими са Българския модел и Българският морал! 


4. Тия двама външни министри решили да подкрепят колежката си Екатерина Полувелика и се обадили да я окуражат по телефона. Обаче говорели на чужд език и Екатерина отговорила на пожеланията за здраве така: 
– I agree! 


5. Двама изпаднали германци, които чакали за ваксина, си говорели:
– Чу ли, Валтер, че в България пуснали ваксините на юруш. Който е по-бърз или има връзки – за него има ваксина. Няма туй-онуй! 
– Чух, Волфганг! Ама техният канцлер Борисофф си тежи на мястото. Като каже: Пускайте ваксини за народа! Пускат ги и само да са ти здрави лактите, нямаш проблеми! Така ще оцелеят най-умните, най-адаптивните и най-големите тарикати, не като тука да ми стискат дозите. 


6. Двама директори на големи болници в големи държави си говорели по медицински и административни проблеми:
– Колега, знаете ли, че в България хора умират на стълбището пред болницата и няма проблеми! 
– Да, колега, невероятно толерантна държава! Лекарите им работят в ужасни условия и понякога ги бият, но ако пациентът няма роднини побойници, никой няма да упрекне болница, че е оставила бедняк на стълбището. 


7. Лидерите на Г8 си направили тайна среща в ZOOM, за да обсъдят Българския модел. Един предлагал да се въведе една българска мярка, друг предлагал друга, но накрая всички се усетили, че каквито и мерки да приложат имитативно, нищо няма да постигнат без лидер като Борисов. Един от Г8 отчаяно обобщил:
– Можем да си играем много на Български модел, ала истината е, че си нямаме Бастунбаши, който с едно движение на ръката вдига болни и немощни. Вижте как вдигна болния кмет на Пловдив и му каза: „Здравей, Здравко, стани и ходи, талифа куми!“ И Здравко стана. 


8. Следващата среща на Г8 ще я направим в някоя хубава българска кръчма! – решили световните лидери. 


9. Според последния писък на конспирациите и Тайното знание Българския модел лекува от коронавирус, както гилотината лекува от въшки.


10. Двама каталунци си говорели със завист за Българския модел в Барселона. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 27891

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече