Цветан Цветанов за ваксинацията срещу Covid-19: Правителството се провали

0

За да се овладее третата вълна от Covid е необходима масова ваксинация на обществото, защото това е единственият подход, който вече се доказа в развитите демократични страни. Това каза в предизборен дебат в сутрешния блок на БТВ председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, водач на листите в 1-ви МИР-Благоевград и 4-ти МИР-Велико Търново.

Той посочи, че мерките за вируса трябва да бъдат взимани от експерти, а не да бъдат в услуга на политиците и политически конюнктурни решения. Цветанов допълни, че трябва да се въведе и електронното управление, което да засегне много активно и здравните власти.

Той отбеляза, че без ваксинация, без възможност за българските граждани да направят своя информиран избор за дадената ваксина, няма как да излезем от тази ситуация.

Председателят на Републиканци за България припомни и статистиката, според която ако овладеем кризата с масова ваксинация жертвите ще бъдат около 25 000, но ако оставим нещата така, както са в момента, говорим за още 25 000 жертви.

Според него липсата на изцяло организиран ваксинационен етап е провалът на правителството.

„Липсата на ваксини е заради това, че България отказа да приеме първите 3 ваксини от общо шестте, които се обсъждаха и договаряха между Европейската комисия и държавите, защото от заседание на българския парламент от 1 октомври, е разписано и това е казано от министъра на здравеопазването. Той категорично заявява, че България не може да приеме 3 от ваксините, защото изискванията към тях са да се съхраняват при -70 и -80 градуса. Смятам, че това е първият вакуум, който се създаде в началния етап на ваксините, защото знаете, че имаше закъснение от Pfizer и всички останали ваксини, за които имаше такива изисквания. Вие знаете как подходи правителството – нямаше абсолютно никаква готовност за това. Правителството нямаше необходимия капацитет да изгради база, в която да се съхраняват тези ваксини. Това е недопустимо и точно затова се създаде този дефицит  и хаос“, коментира Цветан Цветанов относно забавянето на ваксинацията на българското общество и проблемът с недостига на ваксини.

Относно реформите в системата на МВР председателят на ПП „Републиканци за България“ отбеляза, че след 2014 година след освобождаването на проф. Веселин Вучков от поста министър на вътрешните работи, системата за сигурност не е в тази кондиция, в която е била преди това.

Според него трябва да се направи така, че учебният процес и квалификацията  на служителите на вътрешните работи да бъдат подобрени. По думите му от изключителна важност е и намаляването на жертвите по пътя с изграждането на цифрови системи, които да могат да извадят патрулите, които контролират пътния поток и да бъдат в населените места, където да охраняват обществения ред и сигурност. На въпрос дали биха подкрепили прекратяването на мандата на главния прокурор Гешев, Цветан Цветанов посочи, че в управленската програма на партията е заложено намаляване мандата на главния прокурор, смяна на главния прокурор и намаляване политическата квота на ВСС. Той добави, че освен това Републиканци за България са „За“ закриване на специализираните съдилища. „Ние от Републиканци за България сме за държава с правила; върховенство на закона; електронно управление, което ще доведе до прозрачност, и подпомагане на хората и на бизнеса; намаляване на корупцията и подпомагане на семейния микро-, макро- и средните бизнеси, за да може действително да оцелеят в тежките условия днес и сериозно подпомагане от държавата чрез банката за развитие“, каза още Цветан Цветанов.

Прегледана: 25778

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече