От друг ъгъл: Цари пълно единство в душата на политика, държавника, джентълмена и бизнесмена Борисов

0

Заедно със завръщането на Владислав Горанов в публичния живот на ГЕРБ бе озвучен един термин, който явно е ключов за финансовата и политическата програма на най-голямата партия: фокусирана държавна подкрепа.


Това магическо словосъчетание въведе вчера в употреба друг стълб на финансово-икономическата мисъл в ГЕРБ – Томислав Дончев, който е дори по-стабилен стълб от Горанов и не е падал-ставал-падал от високите си позиции в партията и държавата (освен при падането на предишните кабинети, но то е заедно с цялата партия в съответната управленска конфигурация). 

Фокусираната държавна подкрепа ще се засилва – това означава, че за предприемчивите българи ще става все по-важно не каква стойност могат да добавят с работата си, а как да се окажат във фокуса на подкрепата. 


По-важно е не дали си произвел или измислил нещо полезно, а да знаеш кога, как, и от кого да си поискаш. Или направо да си гребеш, ако си особено напред с материала и позициите. 
Почукай – ще ти се отвори. Подай чекмедже – ще се напълни. Целуни правилната ръка – и ще получиш шамар с пачка!  


***
Какво представлява фокусираната държавна подкрепа – малко научни факти.


Например сега, в предизборна обстановка се харчат много пари, партиите се задъхват от разходи за рекламни материали, кебапчета, разяснителна кампания, транспортни и квартирни разходи, пазарлъци за медийно време и така нататък. 
За парламентарните партии и тези, които са преминали определен праг на миналите избори, има държавна субсидия. За извънпарламентарните има при определени условия държавни бонуси за т.нар. медийни пакети. 


Но който е хитър и умен, прави така, че да вземе и държавна субсидия, и бонус за медиен пакет (чрез коалиция с малка партия, която има право на такъв). Така държавната помощ за политическа дейност се фокусира в най-умните и комбинативни политици и техните формации! 


Още по-мащабните умници пък години наред с институционална помощ крадат и съсипват чужди бизнеси.
Номерът е след всяка следваща разсипия да ставаш по-богат. Когато имаш държавно подпомаган достъп до цял курник златни кокошки, не ти е жал от време на време да заколиш някоя, нищо че спира да снася.


Балъците да се гърбят да произвеждат. 


В събарянето на банки и художествената гимнастика с институционални бухалки има много повече печалба! 
И тази фокусирана държавна подкрепа подпомага най-приспособимите играчите. Защото и в природата, и в бизнеса, и в политиката оцеляват не най-силните или най-умните, а най-приспособимите, както е казал Чарлз Дарвин. 


Има и друго правило – като вземеш чужд бизнес, не се занимавай да го развиваш, за да не губиш време за по-важни дейности – овладяване на институции, диктуване на закони, тъй че най-добре на тебе да паснат, профилактика на конкуренти, шантажи, натиск, схеми и така нататък. Сериозните занимания за истинските играчи в бизнеса, политиката и фокусираната държава. 

Фокусираната държава е много добър инструмент за гребане от бюджета. 
Когато човек почне да гледа на бюджета като на природен ресурс, това помага на личността да не се чувства раздвоена между държавната и партийната си работа. 


Например Бойко Борисов страда от толкова много колебания и разклонения на личността, че просто е невъзможно да проследиш всичките му вътрешни противоречия в развитие. Но по отношение на партията и държавата няма никакви двоумения и разногледство: в този аспект Борисов сам на себе си е обединител и стълб непоклатим. Той е партията, той е държавата и нямаме време за губене в разделение на ролите и властите. 


И по този начин човекът естествено става по-разсеян към незначителните факти, че бюджетът му пълни джипката с агитационно гориво, джипката му е агитпункт, пачките за раздаване са му вместо флаери и рекламни материали. 


Пълно единство в душата на политика, държавника, джентълмена и бизнесмена Борисов. 
***
Разбира се, далновидният държавник ще разпредели умно фокуса на подкрепата си и към разните художествено-творчески интелигенти, пулсиращи творци, исполини на духа и достойни академици, които познават антропологическата концепция за диван-чапраза с милиционерско смирение.

Автор: Г-н Балев

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 20401

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече