От друг ъгъл: 7 вида брифинги у нас

1

Брифингите принципно служат за предаване на важна информация от първоизточника към специализирана публика – журналисти или заинтересовани лица. Брифинг е също работно съвещание, инструктаж, планьорка, оперативка. 


Без да се разпростираме много по теоретичната част и сравнението ѝ с българската практика, можем само да маркираме, че това, на което последната година в България му се вика брифинг, всъщност е по-скоро пресконференция с елементи на дискусия за общественото здраве. 

Основното значение на брифинга е – неговата краткост. Коренът на думата е латински – brevis, къс, кратък. Това е същата думичка от прочутата сентенция – ars longa, vita brevis – животът е кратът, изкуството вечно.


Макар че е популярна на латински, фразата всъщност е с гръцки произход – неин автор е най-великият лекар на античността Хипократ. Той е автор и на оная клетва, с която докторите се ангажират да ни пазят от всички вредни състояния, синдроми, същества и вещества. Така Хипократ дава първия и най-кратък медицински брифинг в човешката история. 


И след като превъртяхме теоретичното познание и се върнахме на лекарската професия, нека разширим още знанията си, като направим разбор на видовете брифинги у нас.
(Росен Плевнелиев може би ги нарича брифинзи.)


1. Брифинг за мобилизация и мотивация. Това е, когато Чърчил казва на британците: „Докато излезем от войната, ни чакат още много кръв, пот и сълзи.“ Или Левитан казва: „Началась Великая Отечественная война советского народа против немецко-фашистских захватчиков. Наше дело правое! Враг будет разбит! Победа будет за нами!“ Или пък здравният министър Тънковеждов казва: „Държим пандемията на каишка. Нашите мерки са най-хубави, справяме се най-добре, българският модел на борба с кризата е образец за другите страни и народи.“

2. Брифинг „Торбалан“: Това пак е вид мотивационен брифинг, но с катастрофални и плашещи послания, които трябва да вразумят и смирят безсмъртните членове на обществото. Прави се така. Отговорно лице, изтупано в генералска униформа, заявява: „Всички ще умрем, но защо бързате! Нося ви чували за трупове. Яко ще се мре.“


3. Психотерапевтичен брифинг. Такива си позволяват само най-отворените. Това се прави така. Привикваш си ято мисирки, да речем в неделя следобед или още по-добре среднощ. И почваш да им разкриваш душата си, да се изповядваш, да се отпускаш по течението на подсъзнанието, да казваш първото, което ти хрумне, за да изплуват на повърхността важните мотиви, които вълнуват невидимо душата ти. Можеш да се хвалиш, да фантазираш, да поучаваш (макар и да плямпаш дивотии), да си припомняш стихотворения от детството, шамарите по дупето от комшийката или дрона на комшията… От време на време млъкваш, за да ти зададат формално въпрос, но вместо да отговаряш на въпроса, ти продължаваш да изповядваш фантазмите и конфабулациите си. Накрая викаш: ай стига толкова, че работа имаме да вършим! Действа много освобождаващо и си е приятна перверзийка, но единици са хората, които могат да свикат и проведат такъв брифинг. Само най-големите босове! Още не сме виждали брифинг, даден в хоризонтално положение на кушетката. Идея даваме. 


4. Брифинг за кълване на мисирки. Викаш мисирките, насъскваш ги една срещу друга, подхвърляш им храна и закачки, за да скачат и да се бият една друга, да се кълват, да хвърчи кръв и перушина. Забавляваш се, забавлява се и народът. Накрая им чукваш главите и човките да се сдобрят. 

5. Брифинг за изписване на вежди. Викаш мисирките, вадиш огледалце, скубеш си окосмението, правиш муцунки. Като те питат нещо, запяваш: „Писи-писи-пис! Мац-пис, мър-мяу, мърмяууу“. 


6. Брифинг за вадене на очи. Избираш си далечен полуабстрактен враг, нарочваш го за виновник, правиш му вуду-кукла и му избождаш очите пред публиката. И викаш на невидимия враг: Не щеме ний учтивост, но искаме игли! 


7. Брифинг за повишаване на доверието. За да покажеш ползите от ваксинирането и да не си мислят хората, че това е нещо опасно, отново изработваш вуду кукла, но на някой известен приятел на правителството. Ваксинираш вуду куклата, същия миг в залата нахлува човекът и крещи: „Чудо, чудо! Излекуван съм от всичко, благодаря на правителството!“ 

Автор: Г-н Балев

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 6471
1 Коментар
 1. Smith казва

  Прочутата сентенция „ars longa, vita brevis“
  всъщност няма нищо общо с изкуството, и звучи приблизително така:
  „Животът е кратък,
  пътят на изкуството/занаята/умението е обширен,
  успехът е преходен,
  опитът е подвеждащ,
  а заключението – трудно за оценка.“

  Сентенцията всъщност е разсъждение за сложността на медицината,
  за чието изучаване един живот не е достатъчен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече