На-на-най-на – след джипа иде ли комбайна?!

0

Нищо лошо няма нито в комбайните, нито в земеделския труд. Напротив, работата, която изкарва хляба, е свещенодействие. За жалост, в последните 10 години целият сектор е в упадък, но не за това е думата тук. За друго иде реч и то няма нищо общо с българското село и с трудолюбивите земеделски стопани. Има общо с чалгата.

Тя е навсякъде, но е особено вредна, когато има политически проявления. А точно в българската политика чалгата се вихри с пълна сила. Картината става още по-тягостна, когато към властта напират откровени чалгари като Слави Трифонов.

Каквото и да си говорим за неговия телевизионен професионализъм, едно е безспорно – от появата си в българския ефир до ден-днешен той печели с чалга.

И е неин основен пропагандатор, вожд и учител. Слял се е с нея до такава степен, че са станали синоними. А какво е чалгата, ако не просташко развлечение, заразило вече и най-малките? Много се възмущаваме от джипката на днешния премиер. От мъдростите, които ръси от нея. От парите, които „раздава“ пак от нея.

Но какво се задава след Борисовата джипка? Комбайнът на Слави от пошлата му песничка „Комбайнеро-интелигентска“: „Няма да те питам на-на-най-на искаш ли да правим на-на-най-на Тука във комбайна на-на-най-на двама ще изпълним плана-най-на“. Подобна стилистика няма нужда от интерпретация. Човекът, способен да създаде такъв шедьовър, ще отвори нова страница в българската култура, когато се докопа до възможността да я управлява.

Този отскоро стъпил на политическата сцена творец е живото доказателство за това, че комбайнеро-интелигенцията не е загинала заедно с ТКЗС-тата. Тя и до днес управлява на всички нива и резултатите са видими – обедняващо население, сринато здравеопазване и все по-печално образование. По всичко личи, че има желание да продължи да управлява.

И това ще бъде напълно възможно, ако допуснем джипката на Бойко да бъде заменена от комбайна на Слави. Тогава и от културата, и от политиката, ще остане една на-на-найна.

Ето и видео към текста на емблематичната песен:

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

Прегледана: 8589

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече