Паралелна реалност: Това не е Тодор Живков. Не сме в социализма. Но много прилича…

0

“Селски здравен участък” гласеше табелата на бялата грапава стена. Пред вратата на кабинета – друг метален надпис: “Децата са цветята на живота, да бдим над тях”. Като ония табели, нявга висяли на градските къщи – “Образцов дом”, ”Чистотата осигурява здраве на трудещите се”. Или ония другите – ”Бира се отпуска само на членовете на профсъюза!”, ”Другарки, дамските въшки са срам за комсомолките!”. Вътре в кабинета – чугунена печка на дърва. Всичко под конец. Ухае на чисто. Въздухът трепти от вълнение. Чакат Него да пристигне с черната каляска и да провери как работят лекарите на село.

Сюжет като от социализма. Но във 21 век. Черната каляска е едрогабаритното возило на Борисов – онова, което вече сме свикнали да виждаме във Facebook. Премиерът проверява как тече ваксинацията срещу COVID-19 в някакво благоевградско село. Все пак бе разпоредил само преди час ваксини да има за всички – дори и в най-малките населени места. 


А те го чакат – струпани баби, дядовци, хора, водещи скромен начин на живот. И Той дошъл да ги види. Току да получат някой инфаркт от вълнение.

Тук-там се чуват самотни аплодисменти, ниските баби се надигат на пръсти, за да Го зърнат, подбутват се под лакът: Ей го! Даде 50 лева миналия месец! А той с наклонена глава, присвити от зимното слънце очи, поздравява, маха, фамилиарничи. Близост някаква да се усети. Да се порадват хората.


„Добър ден! Ваксинирате ли се или чакате? А.. чакате да ме видите“, подвикна Борисов. 


Малко по-надолу друга, по-голяма група видя едрата му фигура да се задава от завоя. 


“Добър ден! Вие сте на опашката”, заключи Борисов. 


“На опашката, да”, отвърнаха бабите.


“Добър ден! Как си наборе?”, забеляза Борисов възрастен дядо. 


“Добре, благодаря!”, отвърна дядото, пък понесен от вълната на еуфорията допълни: 86-годишен съм! 34-ти набор!


“На 100-годишнината ни покани да дойдем!”, отвърна приповдигнато Борисов. 


“Браво!! Браво!!”, възкликна дядото.


А в белия тесен кабинет с чугунената печка на дърва, набутали се селският кмет, няколко камери. Лекар, фелдшер, пациент… Ваксинират. Ще ги снимат, нека се представят на ниво. 


Погледа Борисов, погледа, па реши, че е време да излезе – той и всички костюмирани мъже с него. Кметът му подаде буркан мед от кестени. Мед… 


80% от пчелите умират, а държавата не прави нищо, заявиха днес пчелари. Даже готвят и протест. “Борисов да хвърли някоя пачка и на пчелите…”, коментира днес в сутрешен блок представител на бранша. 


Къде ти… Ето – мед има! Значи и пчели има. 


Три микрофона се появиха под устата на Борисов. ТВ “Запад”. Ето я водещата новина в днешните емисии. Редакторите удариха джакпот. Браво. Питат го за ваксините местните журналисти. Нищо неудобно. Иначе нямаше да ги пуснат. Нямаше да има репортаж…


Поговори Борисов, поговори за ваксините, за малките населени места, па се сети, че тече предизборна кампания: 


“Между другото тука мисля, че за три улици ви отпуснахме средства. Само за малките населени места около 2 милиона. Така че… хората да са доволни. Прекрасен край!”, посочи Борисов.


“Искам да се снимаме заедно!!”, отсече измежду всички изявления 86-годишния дядо. Учител бил. И с “министъра на лекарите” искал да се снима. Костадин Ангелов, сиреч. 


“Много съм щастлив”, посочи пенсионерът през сълзи. 


Разбира се. Но няма кой да те пита, деде, какво можеш да си купиш с 50 лева. 

Автор: Джесика Вълчева

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 4162

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече